Целувката е тест не само за любов, но и за здраве

При 10-секундна страстна целувка хората си разменят около 80 милиона бактерии, установиха холандски учени

целувка Въпреки това според тях целувките са доста по-безопасни за здравето от ръкостисканията.

Освен това те са най-бързият тест за силата на имунната система на другия, данните от този тест, събрани чрез обонянието, натежават при избора на сексуален партньор, пише в. „Гардиън.

Целувката е свързана с най-ранните човешки усещания. Устните оказват натиск при кърмене и при пиене през биберон. Така се прокарват първите нервни пътища в мозъка на бебето и целувката вече се свързва с положителни емоции като привързаност и усещане за сигурност, които съпътстват човека през целия му живот, се казва в изследването.

В анкета 59% от мъжете и 66% от жените казват, че им се е случвало да прекъсват своето сближаване с друг човек, тъй като целувката с него не е станала както трябва.

При целувка се синтезират хормоните допамин, наричан още хормон на страстта, окситоцин, или „хормона на любовта“, адреналин, който ускорява сърдечния пулс и води до изпотяване, и кортизол, или хормона на стреса.

Най-после при целувка двойката е в много плътен контакт „нос в нос“, което позволява чрез вдъхване на мириса на другия да се добие ценна генетична информация за него.

Цитиран е биологът Клаус Ведекинд, според когото тъкмо по този начин се улеснява естественият подбор. Жените най-много харесват миризма на мъже с различен от техния генетичен код за имунната им система, казва той.

А когато двамата родители имат различни генни матрици за справяне с болестите, тяхното дете би имало силна имунна система и ще расте по-здраво.

Този ефект от целувката при жените обаче не настъпва, ако те приемат противозачатъчни таблетки. Тогава те харесват по миризмата мъже със сходен на техния, а не различен генетичен имунен профил. „Излиза, че когато пие хапчета срещу бременност, жената подлъгва много повече тялото си, отколкото си мисли“, заключава ученият.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар