Пазете се от атаките на цистита

Това силно разпространено урологично заболяване може да си навлечете, ако сте изложени дори за кратко на въздушно течение

цистит Може да се появи и от силен вятър, ако сте облечени леко за сезона или краката ви се намокрят. Лекарите смятат, че сме по-уязвими заради повишената влажност на въздуха, температурните промени, недостига на слънчева светлина и витамини. Допълнителни фактори са преумората и хроничният стрес. Симптомите, които издават възпаление на лигавицата на пикочния мехур,са характерни – чести позиви за уриниране през деня и нощта, придружени от умерено или леко парене; дискомфорт в долната част на корема; болка по време на полов акт.

Жените три пъти по-често страдат от цистит в сравнение с мъжете. Това се дължи на анатомичните особеностите на пикочния канал. При слабия пол той е по-широк и по-къс, което позволява по-лесно проникване на болестотворни-те бактерии. При някои жени острата форма на заболяването отшумява за 5-7 дни. Но ако не се проведе лечение, има риск от хронифициране.

За да се предпазите от инфекцията на долните пикочни пътища, придържайте се към следните профилактични мерки:

Пазете се от настинки.

Пийте по 2 литра вода на ден. Така организмът ви по-лесно ще отстрани инфекциозните причинители в урината.

По време на менструация сменяйте често превръзките и тампоните, като предварително си измиете ръцете. През деня подновявайте тампоните през два часа, а през нощта използвайте само дамски превръзки.

Не оставяйте запека без лечение – той е една от причините за циститните оплаквания и благоприятства развитието на микроорганизмите около уретрата.

Поддържайте добра интимна хигиена. При жените е изключително важно да се избърсват с тоалетна хартия в посока към гръбначния стълб. Внимателно подбирайте козметичните продукта за интимна хигиена, за да не нарушите нормалната флора на влагалището. Това важи също и за използването на локални контрацептиви.

Спортувайте. Хората, които прекарват голяма част от деня пред. компютъра, трябва да отделят поне 20 минути дневно за физическа активност или поне за ходене пеша. Ако обичате да плувате, преобличайте се веднага след излизането от басейна. Профилактичен ефект имат упражнения за укрепване на коремните мускули, както и упражнения за мускулите на тазовото дъно.

Половите контакти предразполагат към по-лесното навлизане на бактериите в уретрата. Препоръчително е след полов акт да уринирате.

Включете в менюто си сок от боровинки. Той съдържа полезните вещества антоцианидини, които защитават лигавицата на пикочния мехур от бактерии и пречат на растежа им.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар