Пробиотиците внасят равновесие в болния организъм

Киселото мляко е най-добрият източник на пробиотици, които създават бариера срещу болестотворни организми и токсини

кисело В стомашно-чревния тракт заедно с приетата храна непрекъснато попадат бактерии.

Само в червата живеят около 2 килограма микроби, чието разнообразие надхвърля 500 биологични вида. Това е т.нар. нормална чревна флора. Някои от бактериите са полезни, други – вредни и болестотворни. Съществува и трети вид. Науката ги нарича условно-патогенни микроорганизми, т.е. те могат да причинят заболяване само когато имунитетът на човек е отслабнал.

За да бъде организмът в добро здраве, е необходимо между отделните видове бактерии, които нормално се срещат в стомашно-чревния тракт, да има баланс. Това означава, че трябва да преобладават полезните. Те „тапицират“ стените на храносмилателната система и по този начин създават бариера срещу различни патогени и токсини. Освен това произвеждат важни ензими, антибактериални, антигъбични и антивирусни вещества, активират локалния и общия имунитет, намаляват синтеза на цитокини и други фактори на възпалението. Полезните бактерии осигуряват по-доброто усвояване на хранителните вещества, тъй като участват в разграждането на приетата храна.

Микроорганизмите, наречени пробиотици, са източници на добри бактерии. Те са живи, обикновено млечно-кисели, и когато се приемат в подходящо количество, поддържат вътрешния микробен баланс. Някои пробиотици помагат за укрепване на общото състояние. Други имат оздравително действие заради свойството си да подобрят усвояването на калций при хора с непоносимост към лактоза.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар