Какви са кризите на 14-та и на 25-тата година от брака?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Любов по никое време

брка криза

Това се наблюдава при мъже, които, след като са имали повече от десет години брак, започват активно „да кръшкат“

В това време жената, напротив, цени своето семейство и с всички сили се бори за неговото запазване.

Кризата на 14-ата година е една от най-сложните, защото е свързана с кризата на средната възраст. 40-годишният мъж неволно анализира изминалите години, живота си, какво е постигнал. И ако няма с какво особено да се похвали, започва във всичко да обвинява половинката си, заради която не е станал милионер (или известен писател, космонавт, гениален художник…). Списъкът може да бъде продължен до безкрайност.

Ако пък се гордее с нещо, съпругата му става безинтересна. „Аз съм млад, красив, умен, успял – казва си мъжът.- Заслужавам повече.“ И започва търсене на нова спътница в живота- по-млада, по-красива, по-перспективна.

Какво можем да посъветваме жените в тази ситуация? Да изглеждат много, много добре. Красивият грим, модните тоалети, стройната фигура са задължителни. Намерете си работа, която да ви харесва, за да бъдете винаги интересна за съпруга си. Разширявайте кръгозора си, повишавайте самооценката си. Направете нещо, което да предизвика неговото удивление и възхищение. И още – не му „пилете на главата“, не му четете морал, а се постарайте да се превърнете в негов приятел, който винаги ще го изслуша и ще му помогне.

Кризата, която се появява на 25-ата година от съвместния живот, е една от най-опасните. Децата (а понякога и внуците) са пораснали, на хоризонта се мерже-лее пенсията, всичко изглежда блудкаво и безрадостно. Рутината и безизходността водят не към развода като факт (трудно е да се изтрият двадесет и пет години съвместен живот), а към фактически разпад на брака. Съпрузите се изолират един от друг, понякога нещата достигат дори до ненавист… И най-често това се случва с двойките, които са виждали смисъла на живота си само в децата.

Как да се преодолее тази криза? Научете се да живеете за себе си, почувствайте се свободни! Спомнете си за какво сте мечтали на младини, с какво сте искали да се занимавате. И напред към заветните върхове, пише вестник „Феномен“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар