Театралните награди на фондация „Аскеер“ без див възторг…

Вечерта на 24 май за 24 път в театър „Българска армия” бяха връчени наградите за постижения в театралното изкуство „Аскеер”.

Фондация „Академия Аскеер” предоставя тази единствена по рода си награда на театралното съсловие в България.

По този повод списание „Клуб Z” написа:

Славният български актьор и режисьор Ивайло Христов бе определен за носител на „Аскеер“ 2014 за главна мъжка роля – за Коулмън Конър в „Самотният Запад“. Той се качи на сцената, благодари на всички, както се полага и… отказа да вземе наградата. „Извинявайте, но няма да я взема тая награда. Докато духовността, културата и изкуството са заврени в най-задния двор на България, няма смисъл от награди!“, каза Ивайло Христов и слезе от сцената. След кратък първоначален шок публиката го аплодира.

После спря да го аплодира. И церемонията на „Аскеер 2014“ си продължи по предвиденото русло. Леко вяло, доста скучновато, леко насилено, с несръчни, но ентусиазирани песни и пляски в изпълнение на актьори от „Армията“, с пенсионерски, катаджийски и жепейски шеги като интермедии. С постоянно падащата каска на „Аскеера“. Добре че Теди Москов най-после я обигра – отхлупи я и пи от кухия череп на статуетката – един ироничен хан Крум с кратуната… но да не задълбаваме. Всичко свърши с едно нестройно „Върви, народе възродени“ за финал, изпято от половината публика и премълчано от другата половина – сигурно не знаеха текста. Див възторг и приповдигнатост на духа не бяха забелязани наоколо.

PS: Между другото всяка от театралните награди на фондация „Аскеер“ има и парично изражение. Но няма да казваме колко, защото е срамота.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар