4 града, където желанията се сбъдват

Днес мистични точки, където съгласно поверията можеш да намислиш желание и то непременно да се сбъдне, има във всеки уважаващ себе си град

 

света софия

Истанбул

Храмът „Айя София“ („Света София“) е действително грандиозен и е построен във византийски времена като главната православна катедрала. След това Константинопол пада в ръцете на турците и „Света София“ е превърната в джамия. Днес тя е само музей. Трябва обаче да се отдаде дължимото на мюсюлманите: за разлика от католиците, те почти никога не са разрушавали и разграбвали светини, а само са ги „препрофилирали“. Затова храмът е запазен до наши дни.

Една от колоните носи названието „Плачеща“. Тя е покрита с мед, върху която обикновено се кондензира влага, така че тя наистина „плаче“. В колоната има дупка, в която човек може да пъхне палеца си, а след това да го завърти на 360° по часовниковата стрелка (за целта трябва да извие цялото си тяло). Ако усети на пръста си влага, желанието му ще се сбъдне.

Блед

Най-знаменитото място в Словеня е, разбира се, езерото Блед в Словенските Алпи. На брега му и досега стои вилата на Йосип Броз Тито, където обичал да си почива диктаторът.

В центъра на езерото на остров Блед има бяла камбанария от XV век, където бие „камбаната на желанията“. Въжето й е прокарано през дупка в покрива и се спуска до земята. Трябва три пъти да се дръпне с всички сили и ако високо над главата си чуете звън, желанието ви ще се сбъдне. За целта се изисква определена физическа подготовка, затова жените невинаги успяват.

На острова често идват сватбени делегации. Младоженците заедно дърпат въжето, бият камбаната и си намислят желание за двама.

Прага

Знаменитият Карлов мост е главната забележителност на най-красивия град в Европа. От първия камък строителството на моста било съпроводено с тайнствени произшествия. Астролозите препоръчали основата да бъде положена през 1357 година, 9 ден, 7 месец, в 5.31 ч. сутринта. Именно тази дата се смятала за благоприятна, защото тя била подчинена на огледалния закон на числата: 1.3.5.7.9.7.5.3.1. Този ред от цифри може да се чете и в двете посоки. Освен това в този ден и час Слънцето се съединявало със Сатурн, а това означавало победа на утринната звезда над пагубното влияние на разрушителната планета.

Карловият мост е украсен с удивителни скулптури, в които има много скрит еротизъм. Така например скулптурата на разпънатия Христос смутила някога английската кралица Елизабет: Спасителят й се сторил много секси!

Бронзовата статуя на свети Ян Непомуцки е най-древната и знаменита скулптура на Карловия мост. Била поставена през 1683 година. Според легендата пражкият архиепископ Ян Непомуцки бил заклан и хвърлен в реката от моста, защото отказал да издаде на Вацлав IV тайната на изповедта на неговата съпруга. Мястото, откъдето бил хвърлен светията, е отбелязано днес с бронзов кръст. А бронзовата плочка в основата на статуята, изобразяваща самата сцена на хвърлянето от моста, до блясък е шлифована от милиони длани на хора, които вярват, че докосването до това място ще им донесе късмет.

Най-добре е да докоснете едновременно два бронзови барелефа (вторият изобразява собственик и куче и символизира вярност), за да се изпълни желанието ви със сигурност. За усилване на енергията на желанието трябва да стъпите на двете метални плочки, монтирани в покритието на моста. Спомняйки си за запазената тайна на изповедта на кралицата, жените идват там и си намислят желания, свързани с укриването на любовна връзка.

Санкт Петербург

Паметникът на Петър Първи от скулптора Михаил Шемякин е поставен в Петропавловската крепост през 1991 година. В работата е използвана прижизнена маска на Петър, направена през 1719 година от скулптора Бартоломео Растрели. Смята се, че докосването до ръката на бронзовия Петър нося щастие.

Музейната сграда на Новия Ермитаж на Дворцовия площад е добре известна благодарение на десетте мощни гранитни фигури на атланга Младоженците вярват, че ако веднага след регистрацията на брака дойдат при атлантите и поред подържат палците на краката на митичните титани, щастието в семейния живот им е гарантирано, пише вестник „Феномен“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар