Великден и Страстната седмица – част 2

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Християнството е една от най-големите световни религии с повече от два милиарда последователи по целия свят.

Част 1

17 април 2014 г. – Велики четвъртък

На този ден е произнесена смъртната присъда на Иисус, която е потвърдил Пилат Понтийски (прокуратор по това време на римската провинция Юдея – управлението на император Тиберий). Чества се Тайната вечеря преди разпъването на Иисус. Някои църкви правят специални литургии.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца преди изгрев слънце.

18 април 2014 г. – Разпети петък.

За християните това е ден на траур и покаяние. На този ден Иисус е умрял на кръста.

Много хора посещават църквите и минават под кръста – това е знак за преклонение пред жертвеника на Иисус и символ на вярата, че душата на всеки праведен ще намери покой в царството небесно. На Велики петък (наричан още Разпети петък) не се чисти, не се пере и не се изхвърля никакъв боклук или мръсна вода, за да не нарушавате покоя на душите на починалите.

19 април 2014 г. – Велика събота

Майката на Христос Света Богородица и няколко жени погребват и оплакват тялото му. Запечатват гроба му и там остава стража да пази.

На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове – козунаци. Който не е успял да боядиса яйцата в четвъртък може да го направи на този ден. Също започва приготвянето на традиционните ястия за утрешния Великден!

​​20 Април 2014 – Великден – Възкресение Христово

На Великден християните празнуват възкресението на Иисус Христос на третия ден след неговото разпъване на кръст. Този ден също така бележи края на 40-дневния период на покаяние, наречен Великия пост. Великден се счита за най-важния празник в християнската година.

Той се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след първия ден на пролетта. Разликата между католици и православни, която се наблюдава в датите на отбелязване на Великден е, че по отношение на Великден православните спазват „идеализирания“ Юлиански календар, който междувременно е изостанал с 13 дни от коригирания Григориански календар. Тази година католиците и източноправославните празнуват на 20 април.

Днес е Лазаровден, а утре Цветница или Връбница!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар