„Сладък е! А дали е склонен на насилие?”

Когато нов чаровник те ухажва, този въпрос сигурно изобщо не ти минава през ум. Но точно тогава е времето да го наблюдаваш зорко и ако забележиш някои от изброените тук особености в поведението му, сериозно да помислиш дали да не прекратиш срещите с него, преди да се стигне до действителна агресия…

Трябва да си луда или поне доста глупава, за да излизаш с насил­ник, нали? Повечето от нас разсъждават по този начин, но експертите в областта на домашното насилие от години преду­преждават – жертвите на насилие в интимна връз­ка много често са умни, уверени и трезвомислещи жени. Ако има нещо, което психолозите и полицаите знаят за мъжете, склонни да посягат на партньорки­те си, то е, че те могат да бъдат много чаровни, находчиви и манипулативни, особено в началото на връзката, когато не жалят сили да те покорят. Но още преди да се стигне до грозни сцени и травмира- щи разкрития, всяко моми­че може да усети накъ­де вървят нещата, ако се научи да разпознава след­ните тревожни сигнали в поведението на новия си възлюбен.

ОПИТАЙ ТОЗИ ПРОСТИЧЪК ТЕСТ

***ТОЙ МОЖЕ ДА ТИ СЕ КЪЛНЕ В ЛЮБОВ, НО ДОКАЗВА ЛИ Я С ПОВЕДЕНИЕТО СИ?

Докато все още сте във фазата на шеметното ухажване и той те пре­гръща, целува и постепен­но се разгорещява, кажи му, че трябва да тръгваш, защото твоя приятелка се нуждае от помощта ти по някакъв спешен повод. Наблюдавай реакцията му: ако демонстрира разочаро­вание, но и проявява разби­ране към ситуацията (т.е. оттегля се и не настоя­ва да зарежеш всичко зара­ди него), вероятно всич­ко е наред. Но ако реагира бурно: „Не мога да понеса да се разделим!“, започне да хули приятелката ти или да те обвинява, че го зарязваш или си играеш с чувствата му, това е сериозен „червен флаг“. Защо ли? Тестът, който ти предложихме, цели да измери собственическото му чувство и необходимостта му да те контролира – болезнени страсти, които почти винаги предшестват същинската агресия. Ето какво ти разкрива вторият вид реакция за мъжа с теб:

Той иска да те държи в изолация

Повечето насилници се стремят да изолират партньорката си от останалите й близки хора и да придобият „ексклузивни права“ над нея, за да я контролират по-лесно. Това може да се случи неусетно и под маската на „блюбеност“ и „загриженост“. Например той вероятно ще оплюва повечето ти познати, ще подлага на съмнение репутацията и намеренията им, може дори да се произнесе срещу любимите ти хобита – „губене на време“ или „прекалено рисковани“. Всичко това има за цел да те откъсне от източниците на обич, подкрепа и радост, с които си свикнала, за да прекарваш времето си само с него и да си зависима от неговите решения.

Той смята, че ти си виновна за всичко

Старае се постоянно да ти напомня, че е „очаквал повече“ от теб? Непрестанно те критикува и ти натяква, че не си идеалната жена, за която те е мислел? Отношението му към връзката ви определено е нездраво – в неговите очи ти постоянно извършваш „престъпления“ спрямо неговата безценна персона и той няма да се спре пред нищо, за да те пречупи. Ако, докато спорите, той постоянно си служи с лични нападки, за да е сигурен, че ще спечели на всяка цена, не си струва да оставаш с него. Много насилници използват този подход – постоянно уязвявайки партньорките си, те целят да съсипят самочувствието им и така да доминират над тях. Тук подбрахме примери от поведението на потенциален насилник, които ще ти поменат да прецениш себе си:

ЗАМИСЛИ СЕ, АКО…

 • …той е така „лудо влюбен“, че иска да се преместиш при него на втора¬та среща.
 • …е наистина идиотски ревнив. Не само когато споменеш бившето си гадже, но при всеки твой контакт с мъж – сервитьор, касиер, колега. Ф …непрестанно ти звъни, праща есе- меси и коментира всеки твой статус. Ф …след първата среща с който и да е член от семейството ти или приятел заявява, че той или тя „не те заслужава“, „не те цени достатъчно“, „използва те“ и прочее.
 • …се опитва да промени външния ти вид, стила ти на обличане и др.

ИМА РИСК, АКО…

 • …той не отчита кога си уморена, болна или „не в настроение“, независимо дали става дума за секс или някакво друго изтощително и дълготрайно занимание, в което той настоява да те въвлече.
 • …постоянно обясняваш на някого защо „няма да успееш да дойдеш и този път“.
 • …автоматично си започнала да търсиш вината за всяко скарване в себе си.
 • …редовно получаваш извинителни есемеси, обаждания и подаръци за сдобряване от него.
 •  …осъзнаеш, че вече не правиш нищо, което не е било одобрено от него.

БЯГАЙ, АКО…

 • …разбереш, че е удрял и/или тормозел своя бивша приятелка.
 •  …той постоянно те следи – звъни ти на работа, слага GPS в колата ти, рови във фейсбук профила ти.
 • …той проявява агресия по време на спорт и отборни игри или се сбива по заведения.
 • …системно пие, докато загуби контрол над поведението си и после се извинява с това за агресията си.
 • …той е или някога е бил жесток към животни.
 • …ставаш много тревожна, ако закъснееш за среща с него – знаеш, че това го вбесява.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ НА СТРАХА ДА ТЕ ВОДИ!

Дори да не разпознаваш нито един от тези предупредителни знаци, ако просто чувстваш страх от партньора си, трябва да се махнеш. Ако винаги „стъпваш по яйчени черупки от старание да не го раздразниш, ако мисълта да го разгневиш те плаши, ако постоянно ти се налага да го лъжещ, 3а да прикриеш постъпки, с които подозираш, че ще го разтроиш, той вече упражнява тормоз над теб като те държи в постоянен страх.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар