Когато подарявате цветя, трябва да знаете какво означават

Поднасянето на цветя означава, че искате с този жест да кажете нещо на човека, за когото са предназначени.

Намерете подходящото цвете и цвят, за да изпратите своето специално послание, като научите от нас повече за символиката.

Лилиум

Традиционните лилиуми (народното име е крем) много често се поднасят по специални поводи – сватба, кръщене, годишнина и др.п. Не само класически белият цвят на лилиума е символ на чистота, невинност и памет, но и самото цвете изразява сила, величие и чест. Жизнеността на оранжевия лилиум внушава просперитет, гордост и радост, а елегантността на цветовете му го прави подходящ за поздравителни подаръци или като декор за сватби и други официални събития. Не трябва да се поставя в стаята, в която спите, защото може да предизвика главоболие.

Лотос

Лотосът се отличава сериозно в символиката и митологията на Изтока. Той е водно цвете, чиято история е пропита с богат символизъм.

За древните египтяни лотосът представлява смъртта и прераждането, тъй като той потъва под водата всяка вечер и възкръсва на сутринта. В митовете за създаването на Индия свещеният лотос представлява Вселената.

В йога седемте чакри на тялото са свързани с лотосови цветове. Всяка от тях има различен цвят и номер на венчелистчетата, а разгръщането им символизира изравняване на чакрите и създаване на състояние на равновесие.

Жълт нарцис

Нарцисът може да бъде символ на смърт или възкресение. Той има дълга и разнообразна история на символизъм в редица различни култури. Древните гърци са използвали нарциса да символизира смъртта. Името му идва от историята на един млад мъж на име Narkissos, когото боговете са накарали да се влюби в собствения си образ.

При християните нарцисът, като едно от първите цветя, представлява прераждането и възкресението. В китайската култура е символ на обновление.

Орхидея

Орхидеите са екзотични, декоративни растения, които представляват рядкост, красота, любов, разкош и сила. От древни времена те се свързват с плодородието и мъжествеността. Розовите орхидеи символизират преклонение и обич, докато елегантната катлея представлява зрялост, финес и чар.

Лале

Лалетата имат най-различни цветове, с които придават красота на пролетта. Обикновено се свързват с Великден, но имат и друго значение. Като цяло изразяват положителни емоции и показват щастие и любов. Ако поднасяте червени лалета означава, че декларирате любовта си. Шарените лалета казват: „Имаш красиви очи”, докато жълтите шептят: „Има слънце в усмивката ти“.

Астра

Тези цветя цъфтят през септември. Името им идва от гръцката дума, която означава „звезда“ и се предполага, че са създадени от сълзите на гръцката богиня Астере. Смисълът на цветето е изисканост, чар и търпение.

Карамфил

Смисълът на карамфила зависи от цвета – червен означава възхищение; жълт означава презрение; бял означава чиста любов и късмет. Розовите карамфили отдавна са цветето на майката и представляват майчината любов.

Ирис

Ирисът е кръстен на гръцката богиня на дъгата Ирида. Поднася се, за да кажете, че цените приятелството на човека, за когото са предназначени. Ирисът също има дълга връзка с кралските особи – френските крале са приели перуниката като тяхна емблема през 13-ти век.

Роза

Розата е популярна с това, че изразява любов и романтика.

В гръцката и римската култура, розата символизира красота, заедно с много любов. Тя е и силно християнски символ, като се свързва с Дева Мария. Тя често е изобразявана да държи роза.

Освен вида на цветето, важно е и какъв цвят ще бъде, за да добавите по-голяма дълбочина и прочувствен смисъл на подаръка.

Сините цветя представляват мир и спокойствие.

Червените цветя се очаква да предизвикват чувства на желание и страст и те са един вечен символ на красотата.

Жълтите цветя са символ на радост. Те представляват приятелство и ново начало. Тези цветя са често използвани в букети, с които да се проясни стая или настроение.

Лилавите цветя представят образа на гордост и достойнство.

Белите цветя често се използват в сватбени букети. Те илюстрират чистота и невинност. Тяхната скромна красота също се свързва с благоговение.

Розовият цвят представя благодат и щастие. Той се счита за символ на младостта.

 

 

Правете релаксация на ума по 8 различни начина!

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар