5 причини, поради които хората клюкарстват

Ние, човешките същества сме социални същества. Това е причината, поради която ние общуваме, разговаряме и клюкарстваме.

Ние можем да клюкарстваме за  всичко – било то за най-новата мода, нашия ревнив съученик, един шантав съквартирант, нашия досаден съсед, приятел на един приятел, нашите врагове или за известни личности – с една дума за всичко. Клюкарите могат да се опишат като хора, които говорят за личния живот на някого и разпространяват слухове. Клюките основно имат негативна конотация. Това ни води до въпроса защо хората клюкарстват? Нека да разгледаме най-различни факти и разберем защо хората обичат клюките.

1. За клюката има повод

Хората клюкарстват за „модни бедствия„, които виждат или за незрели колеги, съседи или съученици, които има около тях. Клюките им дават възможност да критикуват други хора, на които нещо са ядосани. Съдържанието на клюката им помага да облекчат своето скрито недоволство.

2. Клюкарите повишават егото си

Критикувайки някого зад гърба му или с други думи, клюкарствайки за него, има и психологическо значение. По този начин клюкарите очакват да получат морална подкрепа. Те задоволяват егото си от клюките, което им помага да се чувстват по-добри от лицето, което одумват. Това е просто един акт за намиране на удоволствие във „виртуално“ превъзходство.

3. Клюките помагат на хората без работа да „убият” свободното си време

Клюкарстването се разглежда като един много вълнуващ начин за прекарване на времето. Чрез клюките може да се научи много за личния живот на едно лице или дори „тъмни тайни“ от време на време. Към това се добавя вълнението в живота на клюкарите. Това със сигурност е един прочут и много грешен начин да запълвате живота си, занимавайки се с този на другите.

4. Клюките помагат да принизите човека

Другата цел на клюките е да принизят лицето или неговия/нейния социален профил. Хората обикновено клюкарят за враговете си като акт на отмъщение. Те разпространяват слухове за тях.

5. Клюкарите измислят „новини”, опитвайки се да докажат мнението си

Човешките същества са социални животни и постоянно си взаимодействат с други хора. По време на тези взаимодействия е налице постоянен сблъсък на мнения. И за да докажат своето мнение, хората клюкарстват, с което искат да покажат как те са информирани, а другите не са.

 

Не можете да се концентрирате?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар