Защо не трябва да носите неудобни обувки?

В наши дни все повече осъзнаваме, че трябва да полагаме повече грижи за здравето си.

Загрижени сме за химикалите във водата, която пием, за пандемиите, за генетично променените храни и живака във ваксините. Ето сега ние ви предлагаме да се замислите за рисковете за здравето си от носенето на неподходящи обувки.

Ходилата

Носенето на неудобни обувки може да доведе до трайно увреждане на костите на ходилото. Най-често срещания тип на обувка, която причинява този проблем, е на висок ток. A обувка, която се впива много плътно около пръстите на краката, може да доведе до врастнали нокти от твърде големия натиск. Врастналите нокти на краката са изключително болезнени и могат да се инфектират. Всяка обувка, която не ви е по мярка, може да предизвика болезнени мехури и мазоли. Носенето на обувки, които не предлагат адекватна подкрепа на свода на крака, може да доведе до проблеми в други части на тялото.

Глезените

Носенето на високи токчета може да доведе до трайно увреждане на глезените. Всяка обувка с токче повече от 3 см. може да предизвика разтежение на прасците и ахилесовите сухожилия. Ако токчето на обувката е монтирано неправилно, т.е. с нарушена центровка, това води до нестабилност в глезена и в походката. С такива обувки като нищо можете да паднете и да си счупите глезена или друга част от тялото.

Коленете

Високите токчета и обувките с неправилна поддръжка на свода предизвикат много дискомфорт в колената. За да поддържаме равновесие при ходене, ние стъпваме не на цялото стъпало, а на една част от него. Така изместваме центъра на тежестта и взаимното разположение на костите, като с течение на времето се получават деформации в коленните стави и околните хрущяли.

Бедрата и гърба

С неподходящи обувки изкривяването започва от глезена, минава през коленете и води до болки около тазобедрените стави и неестественото им износване. При неправилното натоварване на бедрата се налага на гърба да отнеме тежестта, като гръбначният стълб се натоварва, за да запази тялото балансирано. Мускулите са принудени да работят неравномерно, което води до болки в кръста, горната част на гърба и врата.

Обувките, които поддържат стабилно крака ще предпазят глезените от усукване, а това от друга страна ще допринесе за правилната стойка на тялото ви. Предната част на обувката не трябва да е много стеснена, за да се разположат добре пръстите.

 

Как да облекчим болките в ходилата?

b17_0

Share this post:

Recent Posts

Добавете коментар