Предлагаме ви 6 упражнения за мозъка!

Може би се грижите за тялото си, но какво да кажем за вашия мозък?

Нашите умове са такива невероятни машини, а често и автоматични, които ние сме склонни да приемаме за даденост. Но точно както тялото, така и мозъкът работи по-добре, когато го „упражнявате“  редовно. Мозъчните упражнения могат да подобрят паметта ви, уменията за разсъждение и скоростта на обработка на информацията. Плюс това, редовното трениране на мозъка ще ви помогне да избегнете някои болести, които настъпват с напредването на възрастта.

1. Използвайте не-господстващата ръка. Използвайте не-господстващата си ръка за ежедневни дейности, като миене на зъби, почистване на дома, миене на кучето или готвене.  Това действие ще помогне за създаването на нови асоциации между различните нервни връзки в мозъка ви. Можете също така да сложите часовника си на другата китка. Истинско предизвикателство ще бъде, ако опитате да пишете и да използвате вилица или лъжица с не-господстващата си ръка.

2. Променете ежедневните си маршрути. Просто шофирайте до работното си място по нов маршрут, ходете до магазина по  заобиколен път или сменете мястото за разходка. Това ще накара мозъка ви да се справя с нови асоциации и ще го поддържате пъргав.

3. Играйте шах и бридж – това са много добри игри за тренировка на мозъка. Можете да ги играете и онлайн с партньори от цял свят. Или решавайте кръстословици и судоку. Те са бързи, лесни и забавни начини да „раздвижите” мозъка си. На телефона си сигурно имате игри, които можете да играете, докато седите в метрото или чакате пред кабинета на зъболекаря.

4. Четете материали, които не съвпадат с гледната ви точка. Например – вие сте върл консерватор. Прочетете статия, която хвали противоположно мнение. Или – гледате само спортни предавания по телевизията. Започнете да гледате и бизнес предавания. Ние сме склонни да се заобикаляме с данни, които потвърждават нашите съществуващи вярвания, а трябва да „вкарваме” в мозъка си повече непозната информация, за да израстваме интелектуално и психически.

5. Тествайте вашата памет. Когато отивате до магазина за няколко покупки, опитайте се да ги запомните без да ги записвате. Или по-често използвайте ума си, за запаметяване на адреси или телефонни номера, вместо всеки път да ги записвате. Работата с паметта я прави по-силна.

6. Медитирайте. Дори ако просто седнете и успокоите мозъка си в продължение на пет минути на ден, това намалява нивата на стрес. Започнете ежедневна медитация, за да поддържате ума си във форма, като начало 5 минути и увеличавайте времето с по 2 минути на ден, докато стигнете до 30.

 

7 начинa да защитите паметта си

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар