Хормон спира мъжете да изневеряват на жените си!

Окситоцин, наричан хормон на любовта, улеснява интимното привличане и наводнява тялото по време на оргазъм и в ранните етапи на една нова връзка.

Учените правят изследвания как окситоцинът влияе на моногамните човешки взаимоотношения, като спира мъжете да изневеряват на жените си.

Да бъдеш верен е пределно ясно, че не се дължи само на хормон. Това е химия, която ви привлича към партньора, това са ценности свързани с верността и брака, това е чувството ви за отговорност! Но това не пречи на изследователи от университета в Бон – Германия да проведат интригуващ експеримент, за да проучат дали окситоцинът може да се окаже помощник срещу изневярата при мъжете.

В експеримента участват 57 хетеросексуални мъже, половината от които са в стабилна моногамна връзка. В първата част от експеримента, всеки мъж е получил спрей за впръскване в носа, като половината съдържат окситоцин, а останалите плацебо (чиста дестилирана вода). Мъжете са наредени в една редица и към тях приближава жена, като всеки трябва да каже кога тя да спре. В следващата част на експеримента, жената стои на едно място, а всеки един от мъжете се приближава към нея и спира, когато стигне подходящата според него социална дистанция.

Мъжете в моногамна връзка, които са поели окситоцин, са записали по-големи разстояния между тях и жената, отколкото тези, които са с плацебо. Но свободните мъже са реагирали еднакво с и без окситоцин. Това е първото проучване, което предполага, че този хормон може да играе роля, като държи „заетите” мъже на разстояние от привлекателни жени.  Колкото повече сте интимно близки с партньора си и се прегръщате, толкова вероятността той да ви бъде верен е по-голяма, тъй като организмът произвежда повече окситоцин!

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар