Блефаропластика: Струва ли си?

При вземането на решение дали си заслужава подлагането на каквато и да била козметична хирургия, трябва първо да се помисли за рисковете на операцията, както и финансовите разходи. Вашите очаквания също са важни. Подлагането на козметична процедура с нереалистични очаквания може само да завърши с разочарование. Блефаропластиката може да подобри външния вид на очите ви и цялостния вид на лицето, но тя няма да промени вашата личност или перспективите ви за работа .

Какво включва блефаропластиката?

Блефаропластиката е козметична, хирургична процедура на клепачите и около очите. Тя има за цел намаляването на признаците на стареене чрез решаване на проблеми като увисване на горната част на клепачите, бръчки и пачи крак около очите и като цяло отпуснатия вид на кожата около очите, които много хора развиват с възрастта. Торбичките под очите и тъмните кръгове могат да бъдат подобрени след блефаропластика.

Самата операция не е незначителна процедура. Тя винаги се прави под обща анестезия и може да отнеме около три часа. Времето зависи от това какво ще се правили, а също така и от уменията на хирурга. Възможно е да има работа върху горните или долните клепачи, или по двете в една и съща операция.

Блефаропластиката  на горния клепач

Разрезите се правят следвайки естествените контури и линии на окото, така че белезите, които неизбежно ще има ще бъдат минимални и ще бъдат възможно най-незабележими. Хирургът използва фини инструменти за намаляване на излишната кожа, тъкан и мазнини, но остава непокътнати мускулите, които поддържат клепачите и които позволяват функцията на клепачите. Правят се много фини шевовете за затваряне на разреза и когато се събудите клепачите ви ще бъдат залепени с превръзки с цел да се ограничи движението на клепача.

Блефаропластиката  на долния клепач

Целта с тази козметична хирургия е същата – отстраняване на мазнини и увиснала кожа, но разрезите, които хирургът прави често са от вътрешната страна на клепача, под очната ябълка, така че да няма видими белези . Цялата работа се извършва от вътрешната страна. Обикновено се използват разграждащи се конци, така че те просто изчезват докато тъканта заздравява и няма нужда да бъдат премахнати.

Финансовите разходи за Блефаропластика

Цената варира и зависи както от хирурга, така и от клиниката. Също така има значение дали процедурата е на горния или на долния клепач. Разходите в частния сектор на здравеопазването в България са около 450 € за частична блефаропластика и близо 2000 € за пълна блефаропластика. Тази цена ще включва само операцията, а първоначална консултация, всички грижи и нощ или две в болница зависят от тарифата на болницата.

След операцията на клепачите

След като сте имали операцията на клепачите, очите ви ще болят и тъканта около тях ще бъде подута и може би насинена. Не трябва да приемате аспирин за облекчаване на болката, тъй като това увеличава шансовете за вътрешни кръвоизливи, които могат да повлияят на резултата – парацетамол или ибупрофен са по-добрия вариант.  Възстановяването от упойката отнема няколко дни и ще трябва да почивате в продължение на поне седмица. Не се носи грим, контактни лещи и задължително се поддържа лентата за подкрепа на клепачите. Повечето хора се връщат към нормалното си ежедневие след около 10 дни, въпреки че зачервяването около очите може да отнеме няколко седмици, за да изчезне напълно.

Какви са рисковете?

Както при всяка операция, извършена с обща анестезия има малък риск от развитие на усложнения, дължащи се на самата упойка и за които може да се наложи спешно лечение или реанимация. Нещата могат да се объркат с операцията или по време на процеса на възстановяване или лечение. Вашите очи могат да се доста чувствителни само в краткосрочен план, но някои хора смятат, че сърбежа, сухотата, сълзенето на очите или чувствителността към светлина трае повече време – в някои случаи няколко месеца. Някои хора имат повече белези от други и е възможно операцията да направи зрението ви замъглено.

Още по-лошо, може да получите вътрешен кръвоизлив и ако той е наистина тежък, може да се наложи друга операция, за да го спре. Понякога самите мускули на очите са повредени, особено при процедури на долния клепач, а това ще наруши правилното движение на очите. Кървене може да се получи и в задната част на окото, което води до слепота. Тези тежки усложнения са редки, но те ​​трябва да бъдат разгледани и вие ще трябва да приемете възможността, че те може да се случат, когато се съгласявате с операцията.

Заслужава ли си да се подложим на Блефаропластика?

Това е въпрос на лично мнение. Някои хора биха предпочели да изглеждат по-стари, отколкото да се подложат на голяма операция на очите, докато други смятат, че рисковете и високите финансови разходи си заслужават.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар