Фейсбук събра сина ми с тримата му братя и сестра му

Живея в Германия от 31 години, защото съм же­нена за германец. Синът ми Явор е от първия ми брак с българин.

 

Аз съм виновна, че момчето из­расна отчуждено от баща си и неговата рода, за­щото твърде рано му внуших, че тези хора не са добри – женкари, прахосници, безотговорни… По­някога ми ставаше мъчно, че си няма братче или сестриче, но вторият ми съпруг е по-възрастен от мен, не искаше бебета и беше доволен да от­гледа чуждото дете като свое.

Явор е роден през лятото и тогава направо е в сти­хията си. През този сезон синът ми прилича на ско­ростен влак, който не при­знава малки спирки и събития. Тогава печели конкурси, влюбва се, пъту­ва по цял свят и понякога прави щуротии, от които ми настръхват косите.

Едно лято, беше още на 18, дойде с непознато 16- годишно момиче и ми съобщи, че са се оженили. После се разделиха, но още на другата година, пак през лятото, без да ме ин­формира, се записа за тежка експедиция в Хималаите, откъдето почти ви­наги групите се връщат в намален състав. Слава Богу, прибра се жив и здрав, но само след месец с един приятел заминаха на екскурзия в Африка, откъдето ми се обади по телефона, че е в… ареста, защото се сбил с някакви местни хора.

Преди осем години, през юни, една вечер той при­стигна вкъщи с голям бял вързоп, от който се чува­ше писукане. Помислих, че е кученце, но се оказа бебе – синът ми имал мо­миченце от някаква певи­ца, която на драго сърце му го дала за отглеждане, защото много работела и нямала афинитет към деца. Така се сдобих неочаква­но с внучка – Евичка, за която благодаря на Бога.

Миналата година Явор си взе отпуската и замина за Холандия. Не знам защо тъкмо там, аз и не питам, защото неговият свят е твърде откачен за мен – много хора и събития, пътувания и купони, които ме уморяват и напрягат. Два дена преди рождения си ден той ми се обади от Холандия и каза, че ни е взел билети за самолета да идем там с мъжа ми – хем на екскурзия, хем да отпразнуваме заедно рож­дения му ден. Спомена за някакви изненади и аз на­стръхнах, кой знае какво пак щеше да ни поднесе.

Пристигнахме и бяхме наистина сюрпризирани. На едната страна на маса­та, отрупана с ядене и пие­не, бяха подредени петима души и всичките си прили­чаха – млади, красиви, с широко отворени сини очи и гъсти кестеняви коси. Моят Явор издирил по ин­тернет децата на баща си от втория му брак – син и дъщеря, по фамилията, ко­ято е рядка и интересна. Те живеели с майка си от дълго време в Холандия и също нямали никаква пред­става нито за баща си, нито за миналия му брак, тъй като майка им живяла крат­ко време с бившия ми съпруг. Оказа се, че той сключил и трети брак, от който също имал две, вече пораснали, момчета. Синът ми открил и тях във фейсбук и ги поканил да дойдат и те на рождения му ден. Така изведнъж Явор се оказа с трима братя и една прекрасна сестра.

След като мина първото ми ошашавяне, много се зарадвах. Прекарахме чу­десно, а тази невероятна екскурзия в Холандия едва ли ще забравя някога.

 

Елеонора, Германия

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар