Зехтинът е тайната за красотата на суетните гъркини

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Според древните елини здравото тяло и ума трябва да съжителстват в пълна хармония

зехтин

Стройната и атлетична фигура, издигната в култ, била белег и за духовно богатство. Древногръцките жени се разхубавявали със средства, с които природата щедро е дарила земите им. За това колко много са държали на красотата говорят трудовете на Хипократ за различните средства за разкрасяване на жените, на Питагор – за ползата от водолечението, на Аристотел – за масажа като средство за запазване на свежестта на кожата.

Древните гъркини всеки ден взимали бани, като преди това търкали телата си със смес от ситен пясък -в ролята на фин абразив, зехтин и сол. Подлагали се на масажи, изпълнявали гимнастически упражнения. За лицето използвали каши от брашно и мляко.

Декоративната козметика не била чужда на знатните дами. Прародителят на съвременния туш за спиралата е тяхно дело. Смесват и сажди, яйчен жълтък, червено вино и смола за почерни и дълги мигли. Използвали маски със зехтин за кадифена кожа, избелвали лицата си с лимонов сок. Благоуханията добивали от ароматни смоли, подправки и масла от различни цветя.

Зехтинът, съдържащ незаменимите бойци със свободни радикали – витамин Е и олеинова киселина, гъркините ползват и днес за гладка и мека кожа и за гъста коса.

Почистваща маска за всеки тип кожа се приготвя
от по 1 с.л. зехтин, портокалов и лимонов сок, 1/2 с.л. изцедено кисело мляко (с висока масленост) и 1 ч.л. мая на прах. След 15 минути се изплаква. За тонус на мазната кожа се ползват зехтин, извара и лимонов сок, за чувствителната -зехтин, сок от краставица и намачкан банан. Ефективна е антиейдж маската от зехтин, 1 жълтък, лимонов сок и овесено брашно.

Гъстите и блестящи коси гъркините дължат на подхранващия еликсир от зехтин, ябълков оцет и мед, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар