Научете малките деца да обичат животните

промоции

Малките деца често се страхуват от животни

дете животно

Причината за това може да е конкретен инцидент или биологичен инстинкт и проява на чувство за самосъхранение. Според психолозите страхът от животни, който обикновено се проявява към 3-годишна възраст, заема едно от водещите места в класацията на детските страхове. Опитът им показва, че кучетата плашат децата повече от другите животни.

Справянето с този проблем изисква търпение от страна на родителя, защото може да продължи повече от месец. Добре е най-напред да изясните колко силен е страхът и кога детето го е изпитало за първи път. После следвайте изпитаните съвети на психолозите.

• Четете книги и гледайте филми, в които животните са представени в положителна светлина. Това, че главният герой е дружелюбен плъх, гальовна котка или вярно на приятелите си куче, показва на детето, че животните са добри по природа.

• Помогнете на детето да научи повече за зверчето, от което се страхува -коя е родината му, как то се храни и живее. Като го опознае по-добре, няма да гледа на него като на непознато страшно същество.

• Участвайте в ролева игра – предложете на детето да бъде страшното куче, а вие вземете плюшено животинче. Вашите реакции ще ориентират детето как да се държи при подобна среща.

• Наблюдавайте животните в естествената им среда, примерно в парка. Застанете на достатъчно разстояние, на което детето се чувства сигурно, и гледайте как кучето общува със стопанина си, с други хора и кучета. Коментирайте поведението му, като обясните защо и в зависимост от какво се държи по определен начин.

• Идете на гости у приятел, който има кротък и добре възпитан домашен любимец. Не карайте детето веднага да пипне животното. Дайте му достатъчно време, за да се отпусне и да се престраши да го доближи. За по-бързо сприятеляване носете кучешко лакомство. Ако домашният любимец може да изпълнява команди, насърчете детето да го накара да легне, да седне или да донесе хвърлен предмет. Това ще му даде чувство за контрол над ситуацията.

• Поощрете и похвалете детето, когато забележите, че прави първи стъпки в преодоляването на страха.

Ако усилията ви не дадат резултат, потърсете професионалната помощ на психолог. Това е препоръчително и в случаите, когато страхът на детето е провокиран от нападение на животно, пише вестник „Всичко за семейството“.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар