Езикът на тялото никога не лъже

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

След като се научите да проявявате емпатия, може смело да преминете към невербалните сигнали

1

Езикът на тялото не е сложен, състои се от прости движения. Сложността е в умението да видите цялата съвкупност от сигнали, да се научите едновременно да обръщате внимание на темпа на речта, на тембъра на гласа, на мимиката и жестовете, като не забравяте и да чувате онова, което другият ви говори, и да му отговаряте.

Съвет: Не забравяйте, че изваденият от контекста невербален сигнал не дава вярна информация. Да вземем за пример приглаждането на косата. Ако мъж го прави, докато разговаря с жена, това означава, че тя му харесва и той я съблазнява. Сега си представете, че този човек се държи по същия начин, докато разговаря с шефа си. Жестът изпраща съвсем различно послание – мъжът нервничи, ободрява се, поглаждайки се по главата, и в много широк смисъл „съблазнява“ началника, като се опитва да му се хареса.

Лъжецът, който лъже себе си

Невербалните сигнали обикновено показват чувство, които човек изпитва в момента, издават неговото съгласие или несъгласие. Често се случва той да твърди едно, а чрез жестове и мимики да изразява точно обратното. Поведението му не означа, че иска да ви излъже. Много по-вероятно е да вярва в това, което говори, и в този момент всъщност лъже самия себе си. Казва например „Непременно ще дойда“, като едва забележимо завърта глава наляво-надясно и се обляга назад върху стола. Значи по-скоро няма намерение да дойде. Но защо говори едно, а прави друго? Работата е там, че във всеки от нас живеят различни субличности, които невинаги постигат компромис помежду си. Трябва непременно да имате предвид този факт, ако искате да четете мислите на другия, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар