Настинкa или грип?

Обикновената настинка е нещо, от което всички страдаме и тя тормози чове­чеството, откакто свят светува.

Настинкa или грип?

Досега за нея не е открит универсален лек. Пред­ставлява силно заразна инфекция, която често започва с раздразнено гърло и за­пушен нос и кулминира в зачервени и влажни очи, кихане, кашлица, възпалено гърло, течащ и запушен нос, леко главоболие, обща умора и отпадналост. На­стинките рядко водят до сериозни усложнения, с изключение на ушните инфек­ции при децата. Въпреки това настинката може да изостри астмата и да доведе до инфекции на долните дихателни пътища, като например бронхит и пневмо­ния (особено при по-възрастните хора, които често са изключително податливи на инфекции). В общия случай настинката отминава за около 5 до 10 дни.

Грипният вирус е далеч по-опасен, тъй като може да причини смърт вследствие на усложнения. Симптомите на грипа (инфлуенца) включват болки в мускулите и ставите, висока температура, умора, главоболие, възпалено гърло, а понякога и суха, непродуктивна кашлица. Малките деца, новородените, хората в напред­нала възраст, както и пациентите с по-сериозни медицински проблеми или приемащите имунопотискащи медикаменти са по-застрашени от усложнения (като пневмония и други инфекции на дихателните пътища) вследствие на грип.

Настинката и грипът, които се причиняват от различни типове вируси, са силно заразни. Вирусите могат да се предават по въздушно-капков път или чрез кон­такт с предмети като телефони или дръжки на врата. Има определени фактори, които ни правят по-податливи към тези две инфекции, включително умора (имунната защита не действа ефективно), съществуващи заболявания, продъл­жителен стрес, излагане на цигарен дим, смог и други замърсители от околната среда, които увреждат цилиите (фини, подобни на косъмчета реснички, които прочистват дихателните пътища), а също така и неправилното или рядко миене на ръцете.

Преди да се запътите към аптеката за химичните лекарства, с които сте свикнали да се лекувате, бързаме да ви припомним известните и естествени методи, които успешно спират развитието на болестта още когато усетите първите симптоми.

  • Приемайте витамини! Зимата имунитета на организма рязко спада и той спешно има нужда от висока доза витамини.
  • Пийте повече течности, особено чай. Топлите течности помагат при хрема, предпазват от дехидратиране на тялото и облекчават гърлото.
  • Почивайте си и се наспивайте добре. Преумората, стресът и недоспиването свалят имунитета ни до минимум и така най-лесно се разболяваме.
  • Яжте разнообразна, питателна храна. Зимата не е време за продължителни диети.

 

 

10 естествени средства за борба с простудите

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар