Как да заченете по-лесно?

За да дадете възможно най-добър старт на нероденото бебе, се придържайте към следните правила поне 6 месеца преди планираната бре­менност. Съветите са полезни и ако не страда­те от безплодие.

Хранителен режим: Недостигът на някои съ­ставки (фолиева киселина, селен, цинк, неза­меними мастни киселини, витамин С, Е и В комплекс) в хранителния ви режим се свързва с безплодието. Включете в менюто си продук­ти, богати на тези вещества. Изми­вайте внимателно и белете плодовете и зелен­чуците, за да премахнете пестицидите. Ако е възможно, ползвайте екологично чисти орга­нични храни.

Кофеинът в големи количества има зна­чение за безплодието у мъжа и жената. Огра­ничавайте се до максимум 300 мг дневно и имайте предвид, че някои лекари снижават до­пустимото количество до 100 мг. Нормална чаша кафе съдържа към 100 мг кофеин, чаша нескафе – 60 мг, а чаша чай или метална кутия кока-кола – 40 мг. По непотвърдени данни от проведени наскоро изследвания жени, които консумират повече от половин чаша черен или зелен чай дневно, увеличават значително шан­совете си за забременяване.

Телесно тегло: Препоръчва се двойката да под­държа оптимално телесно тегло според ръста на партньорите. Жените с килогра­ми над нормата по-често страдат от безплодие поради увеличения риск от синдрома на поликистозните яйчници и голямата вероятност за спонтанен аборт, ако развият диабет вследствие на пълнотата си. Жените с тегло под нормата имат проблеми с овулацията или тя е невъз­можна. При мъжете, страдащи от свръхтегло, по-често се среща стерилитет, защото излишни­те мазнини имат значение за намаленото про­изводство на сперматозоиди.

Алкохол: Злоупотребата с алкохол уврежда спермата и яйцеклетките и провокира спонтан­ните аборти. Някои експерти препоръчват пъл­но въздържание от алкохол. Други допускат максимум до 2 чаши 2 пъти седмично, напри­мер вино. За да се избегне рискът от фетален алкохолен синдром, жени, правещи опити да заченат, не трябва да консумират алкохол.

Тютюнопушене: То намалява репродуктивните способности на организма и увеличава риска от спонтанен аборт. Пушенето по време на бре­менност може сериозно да навреди на плода. Ако не успеете да откажете цигарите веднага, опитайте поне да намалите броя им и потърсе­те специализирана помощ.

Упражнения: И двата пола имат нужда от уме­рено физическо натоварване поне 5 дни в седмицата. Това подобрява циркулацията на кръв­та, включително и през репродуктивните орга­ни. За жените е изключително важно да оси­гурят добър приток на кръв към яйчниците. Но прекалената физическа активност може и да намали репродуктивните способности.

 

 

 

8 погрешни схващания за плодовитостта

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар