Какво да ядем и какво не при проблеми със зъбите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ
Изследвания са установили, че консумацията на твърде много сладки храни, чиито остатъци лесно полепват по зъбите (т. нар. кариесообразуващи храни) – сокове, газирани напитки и бонбони, увеличава риска от рушене на зъбите. Специалистите препоръчват да се ограничи приемът на храни, съдържащи за­хар и да се сведе до минимум времето, за което зъбите са изложени на въз­действието на храни и напитки със захар.

От друга страна, съществува голямо изобилие от храни, които могат да укрепят денталното здраве. Например има няколко вида продукти, за които се смята, че възпрепятстват образуването на плака (предпазвайки по този начин от кариеси и заболявания на венците). Ядките, сиренето, пуканките, чаят и зеленчуците, съдържащи влакнини (например целината), мо­гат да предотвратят рушенето на зъбите, тъй като в тези храни труд- но виреят бактерии, водещи до образуването на кариеси.

Предварителните изследвания относно зеления чай сочат, че съдър­жащият се в него мощен катехин – EGCG, може да попречи на бак­терията Streptococcus mutans (главен виновник за рушенето на зъби­те) да полепва по зъбния емайл и да причинява кариеси.

Съществуват данни, че една въглехидратоподобна съставка в гьбите шиитаке може да намали образуването на плака, въпреки че проучванията по въпроса са все още на предварителен етап. Дъвче­нето на дъвки без захар и подсладени с ксилитол също предотвратя­ва кариесите, тъй като по този начин се възпрепятства развитието на бактериите, рушащи зъбите, и се намалява количеството на плаката.

Калцият играе незаменима роля за здравината на зъбите и може да предотврати заболявания на венците. Някои изследвания са устано­вили, че хората в активна възраст, особено тези между 20 и 40 годи­ни, които приемат прекалено малко калций (под 500 мг дневно), са два пъти по-застрашени от заболявания на венците. Учените смятат, че калцият повишава резистентността към инфекции, като укрепва челюстите и поддържа структурата на зъбите.

Храните с високо съдържание на неразтворими влакнини спомагат за от­страняване на частиците храна, заседнали между зъбите и в джобовете на вен­ците. Хрупкавите храни, богати на влакнини, като морковите почистват зъбите и масажират тъканта на венците.

Витамин С е незаменим за поддържане здравето на венците и ускорява заздра­вяването на раничките и възпаленията в устната кухина. Някои специалисти смя­тат, че ниските нива на аминокиселината лизин допринасят за появата на афти.

Калций се съдържа в бадемите, броколите, зеленолистните зеленчуци и млечните продукти. Този изграждащ костите минерал играе незаменима ро­ля за поддържането на здрави зъби, а изследванията со­чат, че хората в активна възраст с нисък прием на кал­ций са изложени на значителен риск от заболявания на венците.

Катехини има в зеления чай и нара. Мощните полифеноли, съдържащи се в зеления чай, мо­гат да попречат на бактериите, образуващи кариеси, да се отлагат върху зъбите.

Неразтворими влакнин има в броколите, зеленолистните зеленчуци и целината. Баластните вещества отстраняват частиците храна, по­паднали в процепите между зъбите и венците.

Лизин се съдържа в боба, млечните продукти и яйцата. Появата на афти се свързва с недостига на тази аминоки­селина в организма.

Витамин С може да си набавите с горски плодове, цитрусови плодове и от чушките. Освен че ускорява оздравителните процеси в устната ку­хина, този витамин е жизненоважен елемент от съеди­нителната тъкан на зъбите и костите.

 

 

8 лесни средства срещу кариесите

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар