Истина ли е, че яйчниците най-често образуват тумори

Здравейте, моля да публикувате повече информация за синдрома на Крукенберг. Какъв е шансът ракът да се излекува и каква е прогнозата при това заболяване?

Иванка Щилянова – Варна

Туморите на яйчника са многообразни по своя характер и произход, поради наличието на много различни по структура и функции яйчникови тъкани. Яйчният е шампион по брой и варианти на туморите, които могат да възникнат първично в него или да метастазират от друго първично огнище.

ВНИМАНИЕ!

Синдромът на Крукенберг се характеризира с наличието на ракови метастази в яйчниците. Метастатичните яйчникови тумори са симетрични, изхождащи най-често от злокачествени тумори на храносмилателния тракт – до 75% от ракови новообразувания на стомаха, до 15% от дебелото черво и до 10% от жлъчните пътища и зад стомашната жлеза.

Синдромът на Крукенберг се наблюдава предимно при аденокарцином на храносмилателния тракт. Механизмите на пренасяне на метастазите в яйчниците не са напълно изяснени. Метастазирането (преносът на туморни клетки) може да стане по кръвен и по лимфен път.

Не съществува пряка зависимост между степента на развитие на първичния карцином в изходния орган и склонността към метастазиране в яйчниците. Все пак по-лесно и често метастазират напредналите злокачествени тумори. При разсейки на аденокарцином на стомаха в яйчниците могат да се намерят тумори, съставени от специфичните туморни клетки. Синдромът на Крукенберг се наблюдава предимно при млади жени под 35-годишна възраст.

СИМПТОМИ ПРИ МЕТАСТАТИНЕН ТУМОР НА ЯЙЧНИКА

В около 70% от случаите първите прояви при синдрома на Крукенберг са от страна на яйчниците. Симптомите, свързани с храносмилателните органи, са сравнително оскъдни и нетипични. При около 30% от болните водещи са симптомите от страна на стомаха, като туморите в яйчниците в тези случай са обикновено случайна находка и се откриват при лапароскопия или операция.

Диагнозата може да бъде значително затруднена поради голямото разнообразие в клиничното протичане. За синдром на Крукенберг трябва да се мисли при всички случаи на яйчникови тумори при сравнително млади жени. Уточняването на тумора става с пробна лапаротомия или лапароскопия и последващо биопсично изследване. При доказване на метастатичен тумор в яйчниците се налага грижливо изследване предимно на стомаха и червата за търсене на първичния тумор, чрез гастроскопия, рентгеново и биопсично изследване.

Лечението на метастатичните яйчникови тумори е предимно оперативно. При сигурно установените случаи се налага отстраняване на първичния тумор – на стомаха или другаде, и след известно време отстраняване и на яйчниковите метастази. Протичането и изходът при синдрома на Крукенберг в повечето случаи са неблагоприятни.

За Po-krasivi.net– в-к „Доктор”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар