Циниите – непретенциозни, красиви и отново модерни

Ти лайф за Лекува

Малко са едногодишните растения, които така съчетават ярки багри и издръжливост като циниите


След като преди време попаднаха в списъка на остарелите цветя, този сезон те се връщат сред модните предложения. Най-голямото им предимство е, че не са капризни, а изглеждат прекрасно. При това отлично се вписват в модния тренд за природни и диви дизайни.

Новите сортове са с все по-едри цветове. Хибридите се различават лесно по означението F1 пред сорта. Те са с по-пищни листа, но са по-малко издръжливи.

В природата циниите се срещат само в Централна и Южна Америка. Името си дължат на ботаничката Йохана Цина, а у нас са популярни и като лятно лале. Има над 20 вида, а сортовете са стотици. На височина цветето стига до метър, но има и дребнички по педя. Повечето видове може да се отглеждат и в саксия.

Пъпките се разтварят от юли до края на септември, като при различните сортове има разлики по месец. Багрите са бяло, жълто, лилаво, розово, оранжево и червено. Има и пъстри, някои са маргаритоподобни, а други са кичести.

Цинията не е особено капризна към почвата. Единствено хибридните сортове виреят само в богата хранителна почва

Останалите се чувстват добре и в обикновена градинска. Но при всеки случай е важно да е добре дренирана, защото корените на цветето не понасят подгизване. Лесно загниват и цинията загива.

Добре е да внесете по-добрител с дълготрайно действие още при засаждането. Той ще храни растението през целия сезон. Ако сте пропуснали да го направите, торете през две седмици с препарат за цъфтящи видове.

Може да се засадят и направо семена, но с разсад цинията ще се развие и ще цъфне по-бързо. Ако сами си съберете семена през есента, те запазват кълняемостта си до 4 години.

Изберете място, което е огрявано от слънцето през целия ден. На сянка цветето ще расте на листа, но няма да образува пъпки. Не се притеснявайте от високите температури. Жегите не са проблем за това растение. Но то не издържа на вятър и течение, така че му изберете място на завет.

Цинията не обича много вода. Поливайте умерено и поддържайте почвата леко влажна. По време на цъфтеж още повече намалете влагата. Отстранявайте редовно повехналите цветове заедно с част от дръжката. Така ще стимулиране образуването на нови пъпки.

Цинията изглежда прекрасно и на букети. За тях са по-подходящи високите сортове. Режете цветовете рано сутрин и веднага стиснете края на стъблото или го срежете втори път в гореща вода. За да издържат дълго във ваза, цветовете трябва да са се разтворили на 2/3 или 3/4.

Цветето изглежда най-добре самостоятелно или като бордюр на лехата. Но може да се комбинира и с други летни цветя, които са по-ниски от него. Съчетава се добре с флокс, монарда, тагетис, винка, петунии. В саксия е добре да се сади самостоятелно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар