Жак Казот – писател, мистик и автор на най-фаталното пророчество

Ти лайф за Лекува

Жак Казот е поет, писател, мистик и прорицател. Живее през XVIII в. във Франция

Жак Казот
Жак Казот е ярка, необикновена и доста популярна личност. Романът му „Влюбеният дявол” поражда множество подражания, а знаменитото „Предсказание на Казот” предизвиква истински шок в обществото…

ЛЮБИМЕЦ НА ФОРТУНА

Жак Казот се появява на бял свят на 7 октомври 1719 г. в почтено буржоазно семейство. След обучение в йезуитски колеж получава в Париж място в министерството на морския флот. По онова време в европейското общество, а и в културата, властва модата на всичко тайнствено и мистично. Появяват се множество масонски ложи, общества на илюминатите и окултни секти. Казот е крайно впечатлителен младеж, склонен към мечтателност, при това с необикновен литературен талант.

Първите му произведения – изящни стихове, романси, новели и източни приказки – продължение на приказките „Хиляда и една нощ”, са пронизани от фантастични мотиви. Ето как го описва Шарл Нодие – един от основателите на жанра на френската фантастична новела, който като дете много обича да слуша вълшебните му истории.

ФАТАЛНОТО ПРОРОЧЕСТВО

Жан-Франсоа Пагарп – писател, литературен критик и член на френската академия, в мемоарите си увековечава знаменитото „Предсказание на Казот”. Лагарп си спомня как в началото на 1788 г. става очевидец на поразителна сцена по време на вечеря у знатни благородници.

Гостите се забавляват с модните по онова време остроумия по повод религията и изразяват увереност, че революцията няма да закъснее и ще настъпи царството на разума. Единствено Казот не се включил в общото веселие. Той заявява с най-сериозен вид: „Господа, бъдете доволни, желанието ви ще се изпълни. Всички ще видите тази велика, потресаваща революция. Нали знаете, че имам славата на пророк, така че ви уверявам – всички ще я видите!”.

Събралите се на шега настояват за по-точни предсказания. И ги получават. При това Казот отбелязва, че думите му ще се сбъднат точно след 6 години. На писателя и математик маркиз Де Кондорсе той предсказва, че ще умре в тъмница от отрова, за да избегне секирата на палача. Кондорсе е заловен по време на терора през 1794 г., хвърлен в затвора, където е открит мъртъв. Предполага се, че е използвал отровата, която винаги носел в пръстена си.

На мислителя и писател Никола де Шамфор Казот заявява, че ще си пререже вените с 22 удара с бръснач, но ще умре няколко месеца по-късно. И наистина, Шамфор е арестуван през 1793 г., но след няколко дни е освободен. Опасявайки се от нов арест, той се опитва да се самоубие, но е спасен. А няколко месеца по-късно умира от раните си.

Възмутената херцогиня Де Грамон го пита какво ще каже за себе си. Казот мрачно предрича и собствената си гибел.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар