Кабиле – магията на древността и важна спирка по пътя на времето

Местността Кабиле край Ямбол е доста атрактивна дестинация, която може да разноообрази почивката ви, ако се връщате от морето


През есента преоблечени като легионери мъже пресъздават бита в римския военен лагер Каете лум, чиито останки са в Кабиле. Те полагат клетва пред бог Юпитер и демонстрират умения в ръкопашен бой. Втората възстановка, която се организира за първи път на 21 юни това лято, също става традиционна.

Денят започва с мистериозен ритуал, провеждан някога в скалното светилище на Великата богиня майка Кибела на Зайчи връх, в чийто източни склонове е скътан античният град Кабиле.

Светилището още пази издълбаните на кръст в камъка две траншеи, съвпадащи с четирите посоки на света. Според проф. Фол траките са разпознавали най-дългия ден в годината по първия слънчев лъч, преминал през специален улей.

За да стигнете до античния Кабиле, трябва да се отклоните на 800м на север от магистрала „Тракия“. Ако пътувате от столицата към Бургас, след като подминете отклонението за Ямбол и Сливен и продължите около 5,5 км в източна посока, ще видите паркинг и табела за Кабиле. В музея са изложени откритите при разкопки артефакти, между които множество образци от древна керамика, ритуално обредно огнище ес-хара и фрагменти от антична мозайка, съхранила се върху пода на голямата християнска базилика.

Билетът от 6 лв. ще ви осигури и гид, който ще ви покаже обектите в античния град. Те са от различни епохи – от датиращото към 2000 пр. Хр. тракийско скално светилище на Зайчи връх, през римския военен лагер Касгелум, до построените през новата ера голяма и малка християнски базилики.

За първи път Кабиле е описан през 19 в. от братята Шкорпил. В града са разкрити основите на римските бани, на източната порта и на западната охранителна кула. В самия център са темелите на хореума – голям склад за зърнени храни. Разположеният в плодородната Тракийска низина античен град е бил важен търговски център. На Зайчи връх, редом до скалното светилище, са оцелели няколко циклопски зида от грубо обработени блокове с различна форма и размери.

На 3,5 км северно от Кабиле е река Тунджа. Според геолозите в миналото тя е минавала много по-близо до античното селище. Това дава основание на археолозите да предположат, че по време на разцвета на тракийския град търговците са стигали до него с малки кораби по пълноводната река Тунджа.

Тракийската история на Кабиле свършва през 72 г. пр. Хр., когато градът е превзет и разрушен от римския пълководец Марк Лукул. След това върху основите му е издигнат укрепеният военен лагер Кастелум, който става и епископски център. Финална точка в историята на града слага нашествието на аварите през 6 в.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар