Красавица от Велико Търново смая цяла България със знанията си!

Възпитаничка на частен великотърновски колеж спечели тазгодишната национална олимпиада по английски език. Анелия Петрова е ученичка в 12-и клас в частната профилирана гимназия Американски колеж „Аркус“.

Английският е основният език, който изучава. За разлика от повечето си връстници, тя не посещава частни уроци. Разчита на наученото в клас и самоподготовката вкъщи, наред с четенето на книги и гледането на телевизионни предавания на английски език, пише в. „Телеграф“.

Пътят до „олимпийския връх“ на Ани изобщо не е бил лек и гладък. Първо тя се явила на общинския, а след това и на областния кръг на олимпиадата, където убедително спечелила. Така придобила правото да мери сили с най-добрите в България на националната олимпиада, която тази година се проведе в Хасково. Анелия признава, че задачите на националната олимпиада логично са били по-трудни от тези в по-долните кръгове. Но тя се справила.

Есе

Анелия Петрова

Анелия Петрова

Освен тях участниците трябвало да напишат и есе с ограничение до 220 думи на тема „Глобализацията“.

„Есето ми не беше изразяване на моята позиция за или против глобализацията. В него просто описах и представих предимствата и недостатъците, плюсвете и минусите на този процес. Всъщност най-трудно ми беше не самото написване на темата, а как да се вместя в тези 220 думи“, признава болярката.

Комисията на олимпиадата класирала търновската гимназистка на първо място. Анелия обаче няма да получи наградата – стипендия от 150 лв. месечно. Причината е, че тя е ученичка в частно учебно заведение, а стипендията е поощрение, което е достъпно само за ученици от държавните училища. Ани обаче гледа философски на нещата и не се опитва да драматизира поднесения й неприятен „победителски“ сюрприз.

Шестици

„Хубаво е да има поощрение и за нас, които учим в частните училища, защото и ние полагаме големи грижи, за да се представим добре“, споделя ученичката.

Успехите й по английски език съвсем не са единствените. Освен първото място на националната олимпиада по английски, Анелия Петрова е и единствената българска ученичка, която в последните години е оценена с две пълни шестици по български език и математика на външното оценяване след 7-и клас. Тя стана и пета в националното състезание по български език и литература „Любословие“, неведнъж е печелила и великденските и коледните състезания по математика в областта.

В Американския колеж „Аркус“ е приета без такса за обучение заради постигнатия най-висок резултат на приемния изпит. За живота си в училище гимназистката разказва, че в частното училище се държи изключително много както на качеството на обучение и образование, така и на дисциплината. В колежа униформата е абсолютно задължителна. Учениците трябва да изкарат успех минимум 4,50. Онези, които паднат под тази долна граница, се оставят на специален изпитателен период, докато успеят да го оправят.

В Германия

След завършване на средното си образование отличничката Анелия иска да продължи да учи в чужбина, като се е ориентирала към Германия. Причината е високото качество на образованието в немските университети, а и защото обучението в тях е по-евтино, отколкото във висшите учебни заведения в Англия, Франция и САЩ.

Анелия се е насочила към специалностите, съчетаващи математиката и IT технологиите. На въпроса след завършване на висше образование ще се върне ли да търси реализация в България, младата дама отговаря:

„Зависи от това как ще се развие дотогава бизнесът тук и какви възможности за развитие ще бъдат предложени на завършилите в чужбина млади специалисти.“

Според младата болярка емигрантството не трябва да бъде възприемано като бягство от родината, а като търсене на перспективи и възможности за най-добрата професионална и успешна реализация в живота. А така също и като възможност за опознаване на чужди култури.

Извън училище гимназистката споделя, че е едно напълно нормално момиче. Обича да гледа филми, да чете книги, да слуша музика, както и да излиза и да се забавлява с приятелите и съучениците си.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още: