Не ставайте поръчители за кредити в банка…НИКОГА!

Ти лайф за Лекува

Чуйте ме, не ставайте поръчители за кредити в банка. На ни­кого! Искам да ви разкажа как аз си изпатих жес­токо в желанието си да помогна.

 

Всичко започна преди 9 години, когато една ко­лежка (изглеждаше мно­го почтен и свестен чо­век) ми се примоли да й стана поръчител, за да тегли заем от няколко хи­ляди. По принцип имах доверие в хората, пък и смятах, че я познавам добре. Бяха необходими двама поръчители и още една жена от нашата фир­ма прие да помогне. Ос­танахме доволни, че го направихме, защото ко­лежката беше сама с дете.

Тя ни обясни, че парите й трябвали, за да ремон­тира спешно старата къща, в която живеели. Условията били отврати­телни и дъщеричката й постоянно боледувала.

Първата година всичко беше нормално, макар че няколко месеца след из­теглянето на кредита колежката напусна и отиде да работи на друго място. Докато един прекрасен ден ми се обадиха от бан­ката и ми казаха, че ще направят запор на запла­тата ми, защото тяхната кредитополучателка пре­станала да внася вноски­те и не можели да я откри­ят. Трябвало аз и другата поръчителка да ги пога­сим. С нея се притесних­ме ужасно. Толкова, че тя вдигна кръвно, а аз се разболях от диабет и ви­ти ли го – заболявания, ко­ито се причиняват най-че­сто от стрес. И как не? Съпругът ми вече беше пенсионер по болест, а синовете ми още учеха. Самите ние едва свързвахме двата края. Разтичахме се, открихме брата на мошеничката (сами ще разберете защо я наричам така) и той обе­ща да внесе някаква сума, за да не ни притес­няват от банката. Оплака ни се, че сестра му не ра­ботела от доста време, а била взела и още два дру­ги кредита. И близките си често завличала с големи суми. Оказа се, че всъщност живеят в хуба­ва къща, наследство от родителите им. Но бивша­та ни колежка хитро пре­хвърлила своята част на името на дъщеря си и ня­мала никаква собстве­ност.

Минаха още няколко го­дини. Преди два месеца другата поръчителка по­чина от инфаркт. А месец след това, когато отидох да си изтегля заплатата от банкомат, сметката ми беше запорирана. С пис­мо ми обясниха, че при­чината е пак онзи неизп­латен заем. Хукнах да из­дирвам съдия-изпълните­ля. Предварително бях проверила, че могат да ми вземат част от сумата, но не и да ме оставят без лев. Обясних, че спешно трябва да си купя лекар­ства за диабета, че у дома много хора разчитат на моята заплата. Обещаха ми, че още на следващия ден ще свалят запора. Обаче когато отидох да проверя, се оказа тъкмо обратното – банката беше изтеглила всичките ми 870 лева.

По чудо открих моше­ничката и тя, представе­те си, ми обясни, че не било от лошо чувство към мен, а просто времената били тежки. Все още била безработна, припечелва­ла от частни уроци и чис­тене на входове, но пари­те й стигали колкото да живее. Обеща ми, че след ден ще ми даде 200 лева, за да си купя лекарства и най-необходимото. Доне­се ми 150, с другите 50 се наложило да плати теле­фоните си (представете си, не един, а два мобил­ни телефона!). Дори ня­мам думи, с които да на­река това безобразие. Добре, че през това вре­ме ми върнаха половина­та от моите пари, които ми бяха изтеглили от бан­ката. Така било по закон! Вече щели да ми взимат само една втора от зап­латата.

Знам, че и моята вина е огромна. Вина, че имах доверие в хората. Е, ще поправя тази грешка, но цената, която ще платя, ще е твърде висока.

 

Бориса Иванова, София

 

 

Финансовата страна на пазаруването

 

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

6 коментара

 1. Ваня says:

  Мила ми Бориса, аз съм като теб в същото положение – услужих на приятелка, а сега вървя по твоя път. Също като теб от съчувствие, което ми разби здравето и прогони съня от вечерите ми! Преди години се опарих, а сега направо изгарям в “ приятелски огън“.

 2. Албена says:

  Здравейте, Бориса!
  Съжалявам за това,което е станало със вас. Аз също теглих кредит и две мои колежки ми станаха поръчители. До края на 2011 година всичко вървеше много добре,но във един прекрасен момент аз и съпругът ми останахме със доходи под минималния за страната.И така,аз от м. януари 2012 година започнах да си търся работа във чужбина и слава богу май месец ми предложиха във Германия да работя,където съм и досега. Във един и същи ден,когато трябваше да замина и същевременно да напусна работа получих писмо от съдия изпълнител,че на мен и на моите поръчители ни правят запор на заплатите,което беше много неприятно.Но благодарение на това,че аз и във последствие моят съпруг излязохме във чужбина го погасихме тази година лятото.Много съм благодарна на съдбата,че имах този късмет и упоритост да изляза навън.Пожелавам ви късмет и много търпение и дано във най-скоро време да се разреши проблема ви.УСПЕХ!!!

 3. опарена says:

  И аз съм като теб Бориса но вече ми свършва плащането много е гадно това успех.

 4. Лазар says:

  Това , което съм написал по-долу няма нужда от коментар:
  „Сине мой, ако си станал поръчител за ближния си или си дал ръка за някой чужд, ти си се впримчил с думите на устата си, хванат си с думите на устата си.Затова, сине мой, направи следното и се отърви, тъй като си паднал в ръцете на ближния си: иди, падни при краката на ближния си и го моли настоятелно. Не давай сън на очите си,нито дрямка на клепачите си, докато не се отървеш – като сърна от ръката на ловеца и като птица от ръката на птицеловец.“ Притчи 6: 1-5
  „Човек без разум дава ръка и става поръчител на ближния си.“ Притчи 17:18
  Иван Вазов казва: “Аз не зная под небето друга книга по-могъществена от Библията… Там, където Библията се чете и знае, злините са случайни, а добродетелите – трайни и постоянни спътници на живота. Учудвам се, че тази Книга много малко се чете и знае у нас – не само от миряните, но и от духовниците.”

 5. милица says:

  Здравей Бориса! И аз като теб се излъгах и станах поръчител на 15 000 лева .Сама съм други поръчители няма и жената ,която изтегли заем замина за Италия .До момента не е погасила нито един лев и нямам никакви нейни координати . В момента дължа за заема 25 000 лева ,имам дете на 3 годинки ,но и това не я трогва . Наскоро започнах работа отново и искат да ми превеждат парите по сметка ,друга опция нямало ,която е естествено запорирана означава че се налага да работя без нито един лев ужас .

Добавете коментар