Лошото vs доброто пиле за вечеря

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Това е пиле. При това на грил. Значи е здравословно, нали така? Ами, не винаги. Следвай тези правила и следващия път, когато похапваш любимото си месце, ще спестиш няколко калории.

 

Лошото пиле на скара със салата „Цезар”

1657 калории

118 г. мазнини

Пести сосовете

Особено тези с майонеза, мед и горчица – в повечето случаи те съдържат захар. Ограничавай се до една супена лъжица. Над 2 супени лъжици на порция ти гаран­тират и 100 калории отгоре

Избягвай струпването

Дори да си избрала пържола от бяло месо, а не от бут, не разчитай, че няма да глътнеш значително количество калории в повече, когато предпочиташ кашкавал, други екстри и дори кожа отгоре. Получаваш 92 г мазнини – повече, отколкото ти се полага на едно хранене. И това е без гарнитурата.

Не налитай на добавките

Тази салата „Цезар” съдържа 329 калории и 26 г мазнини – това са повече мазнини, отколкото има в два чийзбургера на „Макдоналдс”. Виновниците за тях са дресинга „Цезар”, сметаната и подгизналите в мазнина крутони.

 

Доброто пиле на скара с пържени картофки и задушени зеленчуци

930 калории

40 г мазнини

Избери пикантен сос

Такъв е „барбекю“, чили и дори кетчуп – и трите съдържат много по-малко калории от майонезените си или медено-горчицените си събратя. И не забра­вяй, че бялото ти пилешко месо трябва да е на скара, а не пържено. Така 230-грамовата ти пържолка ти доставя приличното коли­чество от 525 калории.

Заложи на „семпли“ зеленчуци

Задушените зеленчу­ци са перфектната гарнитура към почти всичко – засищащи са, пълни с витами­ни и лишени от много калории. Можеш да ги поискаш без масло и тогава те ще са едва 46 калории.

И нещо за разкош…

Изненада се на пържените картофки, но те съдържат 7 г по-малко мазнина от спомената­та вече салата „Цезар“. Наслади им се, но не го прави всекидневно, нали?

 

И още няколко пилешки ДА и НЕ…

Да. Добави вкус не с мазен сос, а с някои от тези подправки – естрагон, розмарин кимион, канела, джинджифил.

Не. Не яж печената пилешка кожичка, колкото и да е вкусна – тя съдържа 4 пъти повече мазнини, отколкото самото месо.

Да. Освен протеини пилешкото месо съдържа още желязо, магнезий, цинк, фосфор u калций, така че го направи част от менюто си.

Не. и Все пак не залагай само на пилешко – крехкото телешко също съдържа важни аминокиселини, на които организмът ти ще се зарадва.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар