Защо всички обичат газираните напитки? Обяснението!

Един от най-сигурните начини да се разхладим в топлите дни е да отпием няколко глътки от любимата си газирана напитка

Какво прави тези напитки толкова свежи?

– Газираните напитки утоляват жаждата по-бързо, защото в тях се съдържа въглероден диоксид, а той се абсорбира по-бързо и в мозъка по-бързо стига сигнал за това, че организмът е получил нужното количество течност. Именно затова, в горещо време предпочитаме газирана напитка.

– Преди над 200 години сладки газирани напитки се продавали като лекарство срещу всякакви болести, като вдъхновението за това дошло от естествено газираната вода, която от Древността се консумирала и за удоволствие, и като лечебно средство.

газираните напитки

Какво прави тези напитки толкова свежи?

– Газираните напитки имат същото ниво на киселинност, което имат натуралните сокове.

То е абсолютно несъпоставимо с нивото на киселинност в организма (например киселинността на стомашния сок е 100 пъти по-голяма). За здравия човек консумирането на напитки с такава киселинна концентрация не представлява никаква опасност.

– По-голямата част от въглеродния диоксид от газираните напитки дори не достига стомаха, тъй като излита след отваряне на опаковката. Останалата част от балончетата се абсорбират бързо, като всъщност помагат за отстраняване на симптоми на храносмилателни нарушения.

– Приятният леко кисел вкус в газираните напитки се дължи на лимонена или фосфорна (по-точно ортофосфорна) киселина.

В какви количества присъства? Около 0,07% или по-малко от 700 мг на 1 л напитка. Същата киселина присъства и в стерилизираното мляко и млечните продукти – до 1000 мг на литър, а също и в състава на продукти като колбасите и пушените сирена. Съдържащият се в тази киселина фосфор е един от важните за организма микроелементи. Фосфорната киселина действа като усилвател на антиоксидантните свойства на естествените антиоксиданти като витамини С, Е, бета-каротин, биофлавоноиди и други подобни, които са мощни антиканцерогенни средства.

– Приятното усещане за свежест, на което се наслаждаваме, когато пием газирани напитки, се дължи на балончетата – иначе казано на въглеродния диоксид. За 1 денонощие човешкият организъм поглъща и метаболизира около 1 кг въглероден диоксид. Този газ взима активно участие в обмяната на веществата и е една от естествените съставки на въздуха. Той доказано повишава имунитета, формализира обменните процеси и укрепва сърдечносъдовата система.

– Защо газираните напитки губят своя пленителен вкус, когато се разгазират? Защото до голяма степен техният приятно щипещ вкус се дължи именно на балончетата. Те стимулират чувствителни точки в устата и гъделичкат носа, което действа освежаващо. Когато напитката се разгазира, вече ни се струва твърде сладка и сякаш изветряла – това се дължи на факта, че се нарушава балансът между различните съставки и вкусове.

– Газираните напитки имат дълъг срок на годност, защото самият процес на газиране, тоест обогатяване с въглероден диоксид, едновременно въздейства на микроорганизмите в напитката и не им позволява да се развиват. Той играе ролята на консервант и предотвратява разрушаването на минералните вещества в напитката.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар