Как да се грижите за гергините?

Въпреки че са типични есенни цветя, грижите за гергините започват сега. При нашия климат грудките им се засаждат, когато вече няма опасност от измръзване


Най-напред направете подробен и старателен оглед на съхранения материал. Отстранете изсъхналите част с остър и чист нож. Посипете срезовете със счукани дървени въглища за дезинфекция. Ако има загнили участъци, действайте според размера му. Когато заразата е завзела повече от половината ризома, най-добре я изхвърлете. По-малките гнили части изрежете и дезинфекцирайте.

Преди да засадите грудките, известно време ги дръжте на топло, за да се климатизират. Преходът трябва да е плавен, на няколко етапа от по 2-3 дни. Ако вече са се появили кълнове, мястото трябва да е светло, но не и прекадено слънчево. След това ги изнесете на открито, отново да привикнат. Тези предварителни етапи трябва да продължат около две седмици. Препоръчва се и накисването им в разтвор на калиев перманганат с концентрация 1%. Дръжте ги в него половин час. След това периодично леко навлажнявайте коренището.

По същия начин постъпете и с ризомите, които сега сте купили. Изберете опаковани в прозрачен плик, за да ги огледате

По това време вече би трябвало да имат набъбнали пъпки или развити кълнове. Ризомата трябва да е твърда на пипане, но и леко еластична, да не е вдървена и суха.

Ако искате да размножите гергините, да ги обновите или да засилите цъфтежа им, разделете коренището. С ръце или нож отделете участъци с по 1-2 пъпки, от които ще се развият силни стъбла. Всички срезове също дезинфекцирайте. Крайният период на засаждане е средата на май. Правилно подбраното място е гаранция за добър растеж и обилен цъфтеж.

Гергините се садят на защитени, топли и слънчеви участъци от градината

Те се страхуват от застой на вода около корените си, не търпят сянка. Почвата трябва да е рохкава, хранителна, с неутрална киселинност и с високо съдържание на органични торове. Тези цветя не се садят на едно и също място две години подред. При засаждане в саксия трябва да осигурите подобни условия.

Мястото трябва да се подготви предварително. Почвата се разкопава, наторява си, полива се обилно с комплексен тор и се оставя да престои така ден-два. Добавката на дървени въглища повишава защитните сили на растението след засаждането. След това отново се разкопава и се прави ямката.

Кореновата шийка и кълновете лесно се повреждат, затова пипайте внимателно и контролирайте нивото на заравяне. Изкопайте такава ямка, че коренището да влезе в нея, без да се прегъва, около 40 см са достатъчни.

В зависимост от бъдещата височина на храста разстоянието между отделните растения трябва да е от 30 до 80 см. Ако садите високи сортове, е добре още сега да сложите и колчето за връзване. Заровете с почва, но кореновата шийка трябва да остане открита на 3-4 см над повърхността. Не трамбовайте силно, а полейте обилно, за да се слегне почвата. При нужда досипете пръст. Около ямата е добре да направите борд, за да се задържа след това водата до корените.

При засаждане в саксия на дъното задължително направете висок дренаж до 7-8 см. Разстоянието от стените на съда до коренището трябва да е поне 7-8 см, най-добре 10.

Поливайте засадените растения редовно и умерено, като започвате седмица след засаждането

Периодично ги връзвайте. Ако поникнат много стръкчета, най-добре е да отстраните най-слабите. След това махайте част от пъпките, за да се получат по-едри цветове.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар