Гърците изригнаха: Мартеницата е наша!

Гърците се опитват да откраднат българската мартеница, като твърдят, че тя произхожда от Древна Гърция

Сайтът „Грийк рипортър“, цитиран от „Телeгрaф“, обяви, че в последния ден на февруари гръцките майки правят гривни от червени и бели конци, наречени мартисгдартис (мартенски гривни). На първи март те ги слагат на китките на децата си, за да ги защитава от първите лъчи на пролетното слънце, които се смятали за особено вредни по силата на стари суеверия.

мартеницата

Християнската църква смята тази традиция за езическа

В някои гръцки региони гривната се носи като пръстен на палеца на крака, за да предпазва човека от спъване.

Езичници

Също като у нас, мартеницата се сваля в края на месеца. Някои гърци я поставят върху някой розов храст, когато пристигне първата лястовичка, за да може тя да я използва като основа за гнездо. Други пък изгарят мартенската гривна със свещения огън на Великден.

Както обаче пише Йоан Златоуст, християнската църква смята тази традиция за езическа още от 5-и век, припомня „Грийк рипортър“.

Траки

Гръцкият новинарски сайт свързва древния обичай да се носи мартеница с Елевзинските мистерии, при които посветените са си връзвали около дясната ръка и левия крак конци, наречени „кроки“. „Грийк рипортър“ признава, че корените на тази традиция са на Балканите, но не уточнява къде.

Според повечето етнографи, обичаят да се носи мартеница е разпространен предимно в България, Македония, Северна Гърция, Румъния и Молдова, т. е. земи, където са живели българи. Някои изследователи смятат, че тази традиция произхожда от траките. От тракийски произход са били и част от жреците в светилището на Елевзинската Деметра. Жреците от рода на Евмолпидите произхождали според легендата от Евмолп – тракийски цар, който помага на елевзинците във войната им с атиняните. Той е митичен герой от типа на Орфей – името му означава „хубавопеещ“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар