И цветята обичат чистотата

Хигиената е важна за всяко живо същество, за да е здраво. Но дали не забравяте, че цветята също дишат и са живи?


Прах и мръсотия по листата не само развалят вида им, но нарушават обменните процеси и създават идеална среда за разпространение на вредители. За да изпълняват и функцията си на филтри на въздуха, растенията трябва да са чисти. Затова те се бършат не от време на време, а редовно. Както във всички грижи за цветята трябва индивидуален подход.

Не са много растенията с гланцирани листа. Тях не е проблем да избършете или измиете. Но мъхестите не обичат да ги докосвате, особено агресивно. Най-лесно ще се ориентирате кои цветя да бършете и миете от препоръките за пръскане. Щом понасят вода, значи ще търпят и парцал. Честотата на процедурата зависи от степента на натрупване на прах, обикновено е веднъж в седмицата или през 10 дни. Трябва да се изтрива не само горната страна на листата, а и долната.

Планирайте и основно почистване. При него цветята взимат душ или се мият с мокра кърпа

Тогава се почистват също повърхността на почвата и саксиите. След всяко мокро почистване задължително трябва да пазите листата от преки слънчеви лъчи и от течение. Сушете ги на топло място с разсеяно осветление.

Растенията с гладки листа се почистват най-лесно, особено ако са едри. Използвайте мека кърпа или гъба. Мокрете ги с топла вода и добре ги изцедете.

Ако са прекалено мокри, прахолякът ще се разкаля, няма да се изчисти и дори ще запуши порите. Придържайте листата с едната си ръка, внимавайте да не ги нараните. Чистете ги от основата към върха. Младите листа, които още не са се разтворили, не се чистят. Всяка намеса може да наруши развитието им.

Дребнолистните растение може също да се почистят с кърпа, но това ще отнеме много време

Затова е най-добре фикусите бенджамин, папрати, драцени и други подобни видове да миете с душ.

Периодично къпане обаче обичат само растения, които не се страхуват от подгизване на почвата. За едролистните е достатъчна една такава процедура на месец, а за останалите е необходима ежеседмична грижа.

При всяка баня е най-важно да защитите почвата. Дори да не планирате използването на миещи разтвори, прахоляк и други натрупани мръсотии ще попаднат в субстрата и може да създадат проблем. Пълна защита е невъзможна, особено при гъсти растения. Но опитайте максимално да покриете повърхността около стъблата. Найлонов плик, срязан от едната страна, е най-удобният вариант. При по-компактни растения или малки саксии може да прикриете почвата и с ръка.

Максималната температура на водата обикновено е около 30 градуса. По-крехките растения мийте с поливане с някакъв съд, а по-едрите и здрави – направо с душа. Едновременно с това изтривайте листата.

При силно замърсяване използвайте миещи разтвори. Обикновено това се налага за цветята, които отглеждате в кухнята. От изпаренията по листата полепва мазнина. Козметичен сапун не е добър вариант. Течен домакински без добавки или детски шампоан са най-подходящи. С едната си ръка наклонете саксията, така че течността да не попадне в почвата. Накрая задължително измийте листата с чиста вода. Особено внимание обърнете на най-долните листа. Добре е допълнително да ги пулверизирате.

Цветята с мъхести листа не понасят дори и капка вода. Дори и избърсването трябва да се прави много внимателно. Използвайте мека четка е натурален косъм. Кактуси и други растения с бодли и мъхести бего-нии се чистят по този начин.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар