Мандала и ступа – мистика и послания

Какво е мандала? Какво е общото между мандала и ступата? Защо е толкова важна за будистите? Какви послания носи мандалата?


Блещукащи звезди, живи и мъртви планети, галактически мъглявини, пулсари, черни дупки, богове и светци, човек, взиращ се в небето и в себе си…

Всичко това, заключено в геометрията на кръгове и квадрати, е сакралната мандала – моделът на Вселената…

На Изток тя е свещен обект на поклонение. Най-често мандалите се изобразяват върху плоскости: бродират ги или ги рисуват върху тъкани, върху подове и тавани на храмове. Но те могат да са и обемни.

БУДИСТКАТА СТУПА

Най-удивителният пример за обемна мандала от камък е, разбира се, будистката ступа. Първите ступи се появяват в Индия като паметници върху гробовете на владетелите на страната. В тях се поставят останките след кремация. На санскрит ступа означава „купчина камъни“ или „теме“.

По-късно, в будистките времена, ступата придобива по-широко значение. Започват да се издигат ступи за ознаменуване на значими събития от будистката история, като паметни места и на първо място, като обект на поднасяне на дарове на Буда – на просветления му ум.

А по заснежените склонове на планините ступите служат за защита и ориентировъчни знаци за странниците в техния опасен път. Високо в Хималаите ступата получава тибеското название чортен. Ступи се издигат и в много азиатски страни и във всяка те придобиват характерни архитектурни форми според местните културни традиции.

СИЛАТА НА ДРЕВНАТА СВЕТИНЯ

Една от най-величествените ступи в света се намира в Боднатха, район Катманду, където живее компактно население тибетци. Ступата е построена през V в. от н.е. по време на управлението на крал Манадеви, в епохата Личава. По тези места от древността преминава пътят от Тибет за Индия.

Ступата неведнъж е преустройвана. Днес височината й е 36 м. В осмоъгълната й основа по целия периметър в нишите са поставени въртящи се молитвени барабанчета. Между купола на стихията на Водата и пирамидата на Огъня върху страните на куба са изобразени насочените към четирите посоки на света очи на Буда с притворени клепачи. Изпод чадъра към основата върху опънати въжета са наредени разноцветни флагове, символизиращи природните стихии. А около ступата са струпани ресторантчета и всевъзможни магазинчета за туристите. Но на едно място върволицата от сгради се разкъсва, за да даде място на пагодата на будистки манастир.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар