Артър Конан Дойл – писателят, който вярва в духове

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

На малцина е известно, че писателят Артър Конан Дойл – знаменитият „баща“ на най-известния детектив в света Шерлок Холмс, е член на окултното общество „Златна зора“

Артър Конан Дойл е и президент на Британската колегия на окултните науки и на Лондонското спиритично общество. Той е автор на „История на спиритизма“ и на книгата „Явяването на феите“.

Писателят вярва в съществуването на призраци и сериозно се отнася към спиритическите сеанси. Но някои изследователи наричат това поредната мистификация, свързана с името му.

Трудно е за вярване, че бакалавърът по медицина и магистър по хирургия лекар, който дори към професията си се отнася с известна доза скептицизъм, възприема напълно сериозно разказите за привидения и духове. С изучаването на отвъдния свят Артър Конан Дойл се заема след смъртта на баща си, който умира в психиатрична клиника, а преди това твърди, че чува гласове от онзи свят.

Писателят открива дневника му, в който баща му заявява, че е открил начин за общуване с душите на мъртвите и заклева сина си да изследва тази скрита област от човешкото съзнание

Артър Конан Дойл се увлича от спиритизма и окултните науки във време, когато писателският му талант вече му е осигурил международна популярност. През 1916 г. той публикува статия, в която заявява за вярата си в общуването с мъртвите: „Когато през 1882 г. завърших медицинското си образование, като повечето лекари бях убеден материалист… Винаги съм гледал на тази тема като на най-голямата глупост на света. По това време прочетох някои разкази за скандални разобличения на медиуми и се поразявах от това как човек със здрав разум може въобще да повярва в нещо подобно. Но някои мои приятели се интересуваха от спиритизма и заедно с тях участвах в сеанси с въртене на маса. И получихме напълно свързани съобщения!“.

През 1917 г. по време на публично изказване той заявява, че се отрича от християнството и приема „спиритическата религия“

А през 1925 г. вече е председател на Международния спиритически конгрес в Париж и изнася лекции за спиритизма. Съвременниците му не се съмняват в психическото здраве на писателя, но мнозина го подозират в умишлени мистификации. Работата е там, че с името му действително са свързани няколко странни истории, чиито участници са разобличени в мошеничество.

През 1917 г. две момичета от Йоркшир -10-годишната Франсис Грифит и 16-годишната Елси Райт заявяват, че общуват с феи, и като доказателство предоставят снимки. На тях са запечатани танцуващи феи! Разбира се, мнозина се съмняват в оригиналността на снимките, но Конан Дойл подкрепя момичетата и се заема да доказва версията за съществуването на феите. През 1982 г. вече възрастни, двете признават, че са изрязали изображенията на феите от книжки и са ги закрепили с фиби за храста.

По този повод британският писател Гилбърт Честертън казва: „Отдавна ми се струва, че интелектът на сър Артър в голямата си част е отишъл у доктор Уотсън, а не у Шерлок Холмс“

Независимо от критическите отзиви през 1925 г. в статията „Спиритизмът и прогресът на човечеството“ Конан Дойл пише: „Спиритизмът несъмнено е най-важното дело на света и заслужава да му отделим време… За да разберем това учение, е нужно време. На мен самия ми трябваха много години. Днес няма нищо по-важно от това, защото зная, че в него има истина“.

На 71-годишна възраст Конан Дойл предсказва датата на смъртта си.Той вика съпругата си в кабинета си и заявява, че духовете са го предупредили, че ще напусне този свят на 7 юли. След това писателят й връчва плик и го моли да го разпечата след смъртта му. На 7 юли 1930 г. Артър Конан Дойл действително умира. А в последното му послание се казва: „Победих ви, господа неверници! Няма смърт! До скоро!”.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар