Жените зад волана: кой е по-добър на пътя?

Книжка или умение: кой какво притежава?

Те не карат като мъжете. Но това съвсем не означава, че са по-лоши шофьори. Просто са различни. Да видим в какво и как може да бъде оборено негативното отношение на мъжете.

Нормално е автомобилът да става любимо средство за придвижване на все повече жени – все пак е важно да успееш да се справиш с работата, магазините, училището на детето, детската градина, пък да остане време и за фитнеса или козметичния салон. А междувременно в мъжка компания жените зад волана са тема №3 – след футбола и политиката. И ако за първите две няма единно мнение, то по тази трета тема има пълна солидарност с негативен привкус. Но напразно.

волана

В случай на реална опасност жените са много по-адекватни

Мъже срещу жени: психология на ежедневието:

Жените зад волана: кой е по-добър на пътя?

Оказва се, че колкото и критика да търпят жените за шофьорските си умения, всъщност са много по-внимателни и стриктни на пътя. Причината е проста: представителите на силния пол шофират много по-рисково. Често превишават скоростта и си позволяват да сядат зад волана, леко подпийнали. А да не говорим за колана, който е пречка, а не сигурност, за доста от мъжете шофьори. Мъжете доста по-често попадат в разни аварии, някои от които – много тежки, докато при жените са леки повреди на автомобила и никакви вреди за околните.

Защо става така? Психолозите дават напълно парадоксален (от мъжка гледна точка) отговор. В случай на реална опасност жените се оказват много по-адекватни в оценката на риска и вземат максимално безопасни решения. И всичко това се дължи на факта, че на подсъзнателно ниво в тях е заложен алгоритъм за самосъхранение и запазване на потомството.

Жената по всякакъв начин се стреми да излезе от ситуацията цяла и невредима.

Книжка или умение: кой какво притежава?

Навиците на пътя се добиват с практика. Но все пак обучението в шофьорския курс дава основата и е важно. И тук идват особеностите: за разлика от жените, които стриктно посещават заниманията по теория и практика, изучават в допълнителни часове по кормуване, немалка част от мъжете всъщност отиват в автошколите с една-единствена цел – да получат заветната книжка. Защото този тип вече готови шофьори се смятат за природни таланти в шофирането, пише „Жуpнaл“. Затова точно те веднага след изпитите и взимането на книжка се включват в редиците на „състезателите на пътя“ и покачват резултатите в статистиката на сериозните произшествия.

Отношението към пасивната безопасност също е различно при двата пола: глобите за незакопчани колани са много по-чести при мъжете, отколкото при жените. Мъжете обръщат внимание на мощността на двигателя и разни други авточудесии. И могат да обсъждат с часове по автофоруми кое копче за какво е, но не употребяват няколкото секунди, които стигат за практическо слагане на колана.

Сама на пътя, сам на пътя…

Когато сам шофьор се озове с проблем на пътя, ако е мъж, до последно ще се бори да се справи сам. Едва когато се поизмъчи и твърдо установи, че ресурсите са изчерпани, ще извика пътна помощ. Докато жените не се притесняват да потърсят помощ. Единственото, което е неподвластно на жените шофьори, са техническите подробности на автомобила. Но при такова количество мъже на пътя и специално обучени хора в сервизите това съвсем не е задължително.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар