Три души – три модела, три образа

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

„Душа” е дума, позната ни още от детството

dusha
В древноиндийската наука за живота – аюрведа, съществува съзвучна на нея дума – дoша. Авторите на индийските Веди категоризират три различни типа доши. А нашите предци – древните славяни, говорят за три вида души: с природа на водата, на огъня и на въздуха. В кварталите на гейшите пък прапра- бабите на съвременните японки разделяли своите възпитанички, преди да определят начина, по който да ги обучават, на „вода, огън и въздух”…

ТРИ ДУШИ, ТРИ МОДЕЛА, ТРИ ОБРАЗА

Древноиндийският трактат „Чаракасамхит” гласи, че човекът е голяма система, състояща се от сложното преплитане на шест елемента: земя, вода, огън, въздух, ефир и съзнание. Тези съставки са непостоянни и взаимодействайки помежду си, протичайки по същността на човека, образуват специфични крехки енергийни комплекси. Равновесието им, правилният и здравословен баланс зависи ат множество фактори, в гова число и външни.

Аюрведическите индийски ръкописи наричат това лесно нарушимо равновесие – доша. Енергийният комплекс, образуван от ефира и въздуха, се нарича „Вата”. Съчетаването на елементите на огъня и водата създава в организма „Пита”. Двойката елементи вода – земя, обединени в доша, се наричат „Капха”. Зад непривичните за нашето ухо, но мъдри старинни названия всъщност се крие съвременно понятие.

Дошите всъщност са три различни модела или образа на функциониране на психиката и тялото на човека – три психотипа. Древните индийски „Веди” са люлка на съвременната наука, тъй като същият принцип на разделяне на хората намира по-късно отражение в трудовете на бащата” на съвременната аналитична психология Карл-Густав Юнг.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар