Луната – тези любопитни факти със сигурност не ги знаете

Някои виждат в лунния диск нажежен камък, излетял в небето при изригването на вулкан

луна
В други сюжети Луната играе ролята на по-малкия брат на Слънцето. А в някои страни бабите и дядовците разказват на внуците си, че още преди сътворението на света Месецът светел толкова ярко, че през нощта се виждало като през деня. Но след това поради прахоляка от множеството пътища и от дима, който обвива през зимата малките и големите селища, лунната светлина помръкнала. А и самата Луна се покрила с петна. Оттогава при пълнолуние дискът й напомня тъжно човешко лице.

От векове Луната е символ на женската сила, девствеността и непорочността. Очевидно по тази причина изображението й се кипри на главата на гръцката богиня Артемида и на римската й посестрима Диана. Във Византия лунният диск е знак за безопасност и сигурност. Когато великата държава е завладяна от турците, те възприемат от покорения народ тази символика, но в тяхната интерпретация Луната се превръща в полумесец. С времето полумесецът става символ на исляма и днес може да се види в гербовете на много мюсюлмански страни.

За средновековните алхимици и астролози Луната е „емблема“ на среброто и… на понеделника. Търсачите на философския камък използват древния символ за защита от черните сили.

Днес дори учениците знаят, че от време на време има лунни затъмнения, които не ни заплашват с нищо. Но преди векове хората са възприемали този космически феномен като небесно възмездие. Според предците ни това явление води след себе си наводнения, земетресения, изригвания на вулкани, засуха и други природни катаклизми. Някога се смятало, че вещиците крадат Луната, за да може в тъмното спокойно да доят чуждите крави и да устройват безобразните си шабаши.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар