При сколиоза помагат и упражненията

промоции

Според медицинската статистика хората деформират стойката си най-често в детството

сколиоза
Сколиозата – изкривяването на гръбначния стълб встрани, се среща предимно в училищна възраст. В някои случаи заболяването се дължи на големия растежен скок, който се наблюдава непосредствено преди пубертета. При други то е следствие от използване на неудобно място за писане и учене, лошо осветление и носене на твърде тежка ученическа чанта. Наднорменото тегло също способства за появата на гръбначни проблеми.

Ортопедите призовават да се извършват редовни профилактични прегледи, при които може да се установи дали е симетрично нивото на рамената и на „лопатките“. Те съветват ученическата раница да не се носи на едната ръка или рамо, а на двете. Нейното тегло не бива да превишава 10% от теглото на детето. Желателно е чантата да бъде с твърд гръб, а ширината й не трябва да надминава ширината на раменете.

Организирайте правилно работното място на ученика, като вземете под внимание неговия ръст. Разстоянието от очите до горния плот на бюрото трябва да е около 30-35 см, а отдалечеността на гърдите от бюрото да е колкото ширината на дланта. Светлината по правило пада отляво. Когато осветлението е недостатъчно, детето неволно се навежда напред, което крие риск от гръбначно изкривяване. Психолозите съветват да не поставяте бюрото с лице към стената. Това действа потискащо и не предизвиква желание за работа. Когато стената е зад гърба, дава усещане за сигурност и защитеност.

За профилактика на сколиозата помагат и някои упражнения, които могат да се изпълняват в домашни условия. Най-популярното е ходене с книга върху главата и с тояжка зад раменете. Стъпването трябва да става на пети, на външния ръб на ходилото и със свити пръсти на стъпалата. Друго упражнение започва от колянна опора. Най-напред се изнася левият крак до изпънато положение, като успоредно с това се изпъва дясната ръка напред. В тази позиция тялото трябва да се задържи 5-6 сек.

След връщане в изходно положение упражнението се изпълнява с десен крак и лява ръка. За третото упражнение е необходима твърда възглавница. След като се легне на пода, тя се слага под корема. Ръцете и краката се повдигат нагоре. Главата трябва да е по протежение на гръбначния стълб, а погледът – обърнат към пода. Крайниците се движат около 6 секунди, като се разминават ножично.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар