Как да развиете стремежа към знания у детето?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Училищният звънец вече удари и децата постепенно навлизат в учебния процес

дете учи След първоначалната еуфория от срещата със съучениците някои преживяват период на демотивация. Той може да настъпи при сблъсък с труден урок или домашно. Много е важно в началния курс родителите да подкрепят малкия ученик с внимание, търпение, любов и действия. Точно в този период се създава отношение към знанието и се изгражда индивидуален метод на работа.

Бихте могли да прилагате различни способи и средства за мотивация. Но трябва да знаете, че често използваният аргумент “ трябва да учиш, за да имаш после добра професия и да печелиш пари“ не е много убедителен за детето. То не мисли в дългосрочен план и не си се представя като шеф на преуспяваща фирма. Вместо постоянно да давате съвети, проявявайте жив интерес към живота в училище. Попитайте вашия наследник какво е научил през деня, с кого е общувал в междучасието, имало ли е някаква неприятна случка. Важно е детето да чувства, че тази част от живота му е също толкова значима, колкото и времето, прекарано вкъщи.

Още през първата година се постарайте да установите подходящ учебен ритъм. Придобитите навици обикновено се запазват през целия ученически период. Опитайте се да следите домашните работи. Поздравявайте за всеки успех и поощрявайте за положените усилия. При незадоволителен резултат избягвайте да напомняте за него и да го сочите като лош пример, който не бива да се повтаря. Задълбаването в неуспеха може да се загнезди в детското съзнание и да доведе до ниско самочувствие. Успокойте малкия ученик, като му кажете, че всеки има право на грешки. Не го сравнявайте с неговите съученици, братя и сестри. Всеки човек се развива индивидуално според собствения си капацитет и положените усилия. Заедно с детето потърсете начин за подобряване на постиженията.

За напредъка в училище най-важно е желанието да се научава нещо ново. Любознателността се култивира преди всичко в семейството. Не може да очаквате от учителите да постигат чудеса, ако вие не зачитате доброто образование и не стимулирате жаждата за знания. Предлагайте на детето книги и филми на теми, които го вълнуват – животни, растения, спорт, музика. Посещавайте заедно книжарницата и търсете любими заглавия в електронната библиотека. Вкъщи може да се забавлявате с игри от рода на въпрос-отговор – те са много подходящи за разширяване на общата култура. Когато сте навън, не пропускайте да споменете любопитен факт за построяването на пътища и сгради, за замърсяването на въздуха, за значението на слънчевите лъчи за всяко живо същество. Ако детето ви зададе въпрос, чийто отговор на знаете, по-добре не импровизирайте, а заедно отворете енциклопедия или подходящ интернет сайт.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар