Искате детето да се научи на ред и чистота? Бъдете добър пример!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Мама е царицата на реда вкъщи. Обаче често го въдворява с вкисната физиономия и нежелание, граничещо с отегчение и капване от умора на финала

1 дете подреждане Мъникът лесно може да свикне с тази мисъл и да я приеме за норма. За него разтребването е видимо досадно, неприятно и изморително занимание, в което няма нищо интересно и забавно. Ще кажете, усмивката и ентусиазмът са последните неща, за които ви остава време, когато на дневен ред е поредното разтребване. Но не пречат за възпитаване на отношение у детето към домашното задължение.

ИГРАЙТЕ ОТБОРНО

Включете цялото семейство в проекта. Мама може да е първенец по скоростно събиране на динозаври и чорапи от пода, но това не е само нейно задължение. Щом всички вкъщи допринасят за създаване на хаос, всички трябва да участват в неговото елиминиране, в това число и най-малките.

СЪЗДАЙТЕ УСЛОВИЯ, НЕ ПРЕКЪРШВАЙТЕ ИДЕИТЕ

Всяка домакиня има свое виждане за това кое къде стои и в какво трябва да се съхранява. Това се отнася и за вещите на детето. Но нали не очаквате 3-годишно хлапе да може да последва мисловния лабиринт на възрастната логика. Прибирането на играчките трябва да бъде лесно, безопасно и достъпно за детето. Но му позволете да има и свой начин. Може да не му харесва книжките да са в библиотеката, където е мястото им според вас, а на купчина върху раклата. Преглътнете тази волност, тя може да носи възнаграждаващо удовлетворение за малчугана.

ИЗОСТАВЕТЕ ПЕРФЕКЦИОНИЗМА

Никой не се е родил научен. Клише, но вярно. Всяко умение изисква време за усвояване. Започнете разтребването с малки стъпки, заедно. Ще ви се струва, че повечето работа е свършена от вас отново, но с времето и регулярното повторение съотношението се променя. И не е важно, че кубчетата не са подредени по конец, по-важното е, че са прибрани по местата им.

СЪОБРАЗЕТЕ ЗАДАЧИТЕ НА ДЕТЕТО С ВЪЗРАСТТА МУ

Ако ви се вижда страшно да му позволите да измие стъклените чаши, не го спирайте да сапуниса поне пластмасовата купичка и детските си прибори за хранене. И ако задачата не се изпълни по часовник, не притискайте хлапето. Но не пропускайте и да похвалете крайния резултат, пише списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар