Вярвате ли в силата на числата?

Ти лайф за Лекува

Вярата в силата на числата* датира още от онези далечни, древни времена и се е промъкнала и в наши дни – символизмът на числата е навсякъде и днес.

Всяка култура и религия във всяко време привнася нови и нови значения и символика на числата.

Numerology-1В различните култури едни се разграничават като свещени, а други – като опасни, нещастни символи. Например числата 3, 4, 5, 7, 10, 12, 40, 70 и 100 са смятани за свещени от много народи в Древността, като най-мистичното от тях е 3, което вероятно се дължи на факта, че повечето от най-разпространените религии са основани на свещена троица -Тримурти (или Брама, Вишну и Шиба) при индуистите, Отец, Син и Свети дух – при християните.

В индуистките Веди числата 3, 7, 21, 55, 77 и 99 се приемат за свещени. Числото 99 се почита от арабите мюсюлмани, защото според тяхната вяра бог има 99 имена. Персите почитали 3 и 7, гърците и римляните смятали, че 3, 9 и 12 са магически числа. Келтите предпочитали 3 и 9, а славяните – 3, 7 и 9.

Ето и нещата, които древните магове приписвали на първите десет числа.

1 – Число, близко до бога. Едно е числото на началото и единството. Египтяните провъзгласявали Амон Ра за единствения бог. За питагорейците числото 1 изразявало върховното божество – невидимо и всеобхватно. В Корана е казано, че Бог е един, а в астрологията Слънцето е единица.

2 – Символ на двойнствеността, противоречията, но в други случаи – на съвместната работа. Числото две е свързано с Христос, защото неговата същност е двойнствена: божествена и човешка. В някои култури е знак за материалното или източник на злини. Но далеч назад във времето хората са го приемали по-скоро като защитен символ. Древните египтяни например имали амулет за щастие във формата на два пръста. В астрологията това число съответства на Луната.

3 – Числото, което символизира живота, раждането, но и смъртта. Древните признавали божествени триади: във Вавилон – Ану (бог на небето), Еа (бог на океана) и Бел (бог на всичко между небето и земята), в Египет – Изида, Хор и Озирис, в класическата митология числото 3 се среща често: трите грации (богини на грацията и красотата), трите горгони (древногръцки крилати жени чудовища, чийто поглед вкаменява), трите фурии (древноримски богини на отмъщението). Да не забравяме и тримата влъхви в Библията, както и трите „съставни части“ на човека – тялото, разумът и душата. В астрологията 3 съответства на Юпитер.

4 – Огън, Вода, Въздух и Земя – това магическо разделяне на природата е просъществувало стотици, дори хиляди години. Това прави четворката истински символ на същността на света. В Древен Египет това число символизирало четиримата синове на Хор и четирите посоки на света. В християнството четворката е свързана с четиримата евангелисти. В астрологията това число съответства на Уран.

5 – В Древността маговете смятали това число за щастливо и свещено. То е тясно свързано с човешкото тяло – имаме пет основни сетива (ако не броим наскоро добавеното усещане за равновесие), по пет пръста на ръцете и краката. А пентаграмът е от пет „лъча“, които изобразяват човек с разперени ръце и крака. Според някои християнски вярвания, пентаграмът (и самото число пет) олицетворява петте рани на Исус. Приживе Исус нахранва 5000 души с пет хляба.

С числото пет е свързана и Библията – Петокнижието (първата и основна част, наричана от евреите Тора). В китайската традиция 5 е свещено число, защото пет са елементите на живота. Петицата символизира планетата Меркурий.

Продължение – числата от 6 до 10

 

Как да си направите нумерологичен хороскоп?

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар