Какви са ползите за здравето от карането на колело?

Колоезденето е приятен и ефективен начин за поддържане на здравословна форма

каране на колело То оказва полезно въздействие на тялото от главата до пръстите на краката. Изследвания сочат, че карането на велосипед укрепва сърдечносъдовата система и понижава риска от коронарна болест. Смяната на терена и интензивността при колоездене дават възможност за редуване на високо и ниско натоварване. Въртенето на педалите 30 минути дневно има отличен ефект върху сърдечния мускул, а при повече от 40 минути се подобрява и общата издръжливост. Този спорт има добро профилактично действие и същевременно помага за намаляване на кръвното налягане при хипертония.

Колоезденето отлично тонизира мускулите, особено в долната част на тялото. Много е полезно за хората, които имат увреждания в краката или бедрата, тъй като се поддържа активността на тези мускулни групи. За завъртане на педалите на пълен оборот се включват последователно левият и десният крак, като силата, нужна за това, е свързана с наклона, предавката и скоростта на вятъра. Когато се движим по неравен терен, се тренира най-вече мускулната сила, а когато караме по шосе, се въздейства в по-голяма степен на издръжливостта. Колоезденето с ниска интензивност се извършва с плавни последователни движения и затова се препоръчва на хора с артритни и ортопедични проблеми или със слаба мускулатура на долните крайници. Този спорт благоприятства повишаването на костната плътност.

При въртене на педалите се изгарят много калории, особено при редуването на бързо и бавно темпо. Това прави колоезденето полезно при отслабване. То ускорява метаболизма. Предимствата му пред бягането са по-малкото натоварване на ставите и костите и възможността за по-продължителни тренировки поради по-късното настъпване на усещането за умора. В зависимост от интензивността на колоездене за един час могат да се изгорят между 300 и 600 ккал. За максимална ефективност е нужно да карате колело 3 пъти седмично по 60 минути с умерено до високо темпо. Хората с по-ниска двигателна активност е добре да започнат с една-две 30-минутни тренировки и постепенно да увеличат времето и честота.

Въртенето на краката в кръг, докато се държи кормилото с ръце и се балансира върху две гуми е добър начин да поддържате координацията си. Този спорт подобрява и психичното здраве – разтоварва от стреса и натрупаното напрежение. Според някои изследвания редовното му упражняване има положително въздействие върху концентрацията, паметта и възможностите за усвояване на знания.

Във фитнес залата колелото приема стационарната форма на велоергометър и спинер. Велоергометърът е уред, който позволява да се дозира натоварването при въртене на педалите. Спинингът се извършва със специални велоергометри и се води от инструктор. Имитира се колоездене във външна среда и се създава усещане за движение по различен терен. Това упражнение е значително по-натоварващо. Спининг се практикува и във водна среда, като тази негова разновидност се нарича акваспининг.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар