Трябва ли детето да носи името на бабата и дядото, или е по-добре името му да е уникално?

промоции

Много родители си блъскат главите какво име да изберат за рожбата си

дете име Някога е помагал църковният календар. Но модните тенденции налагат все по-строго своя диктат.

Винаги е имало популярни имена -Мария, Георги, Иван. Днес статистиката изтъква на преден план Виктория, Дария, Алисия, Александър, Кристиан и т.н. Избирайки име на детето си, родителите залагат основите на неговия характер. Съчетанието от букви, което малкият човек чува още от раждането си, може да повлияе върху различни черти на личността му.

Така например буквата И формира мекота на натурата, изтънченост, чувствителност, доброта, романтичност, стремеж към хармония със заобикалящия свят, деловитост и практичност. А Ю – способност към самопожертвование и едновременно към твърди постъпки, чиято необходимост се предопределя от висши съображения; привързаност към идеалите за всеобщото равенство и братство, стремеж към истината.

Изключително рядкото и трудно за запомняне име може да развие комплекс у детето. Разбира се, много зависи от вродения му характер – редките имена помагат на човека да придобие индивидуалност, но от друга страна, това може да намали желанието за запознанства.

Избирайки име за момче, не забравяйте, че след време то ще образува бащиното име на бъдещото ви внуче. За пълно и красиво име е прието да се смята това, което има три гласни букви. Обикновено от него лесно се образуват съкратени разговорни форми: Албена – Бени, Мария – Мими, Александър – Сашо, Дългото име е добре да се съчетава с кратка фамилия и обратното – звучи красиво и разбираемо.

Не се препоръчва да се кръщава на друг човек – възможен е „пренос“ на съдбата или характера. Например не бива синът да носи същото име като баща си – Николай Николаев, Петър Петров и т.н. Същото се отнася и за момичетата и майките, бабите. Това придава на характера на детето неустойчивост, повишена емоционалност, излишна раздразнителност. Обяснението е, че детето и без това наследява доста от родителите си, а повторението на родителското име способства за развитието на негативни качества.

Добре е да се направи списък с най-подходящите имена, да се разгледат значенията на вариантите, да се открият всевъзможни тълкувания.

Обикновено родителите още преди раждането на детето си представят какво ще бъде то. И дори още в утробата залагат черти от неговия характер. Представете си го вече пораснало и наследило вашите черти на характера – обикновено не най-добрите. Помислете какво би могло
да му липсва и се опитайте да го компенсирате с избора на име.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар