Как да разберете кой е истинския зехтин?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

За съжаление не може да имате пълна гаранция, но ето някои ценни напътствия

зехтин
Научете се да разпознавате аромата му. Ако веднъж купите зехтин от реномирана марка и с висока цена, вероятно никога повече няма да забравите на какво ухае истинският зехтин. Отпийте малка глътка и я оставете да погали небцето ви. Тя трябва да има богат вкус на маслини. В никакъв случай не трябва да има дъх на плесен, на картон или на мазно. Купувайте зехтин само в тъмни бутилки.

Потърсете на етикета дата на реколтата. Зехтинът трябва да се консумира най-много две години след събиране на реколтата. Цената има значение. Вероятността евтин зехтин да е истински, макар да е обявен за екстра върджин, е нищожна.

Обратно на ширналото се мнение, че със зехтин не се готви, специалистите опровергават този мит. Направени са няколко проучвания по въпроса. В едно от тях изследователите загряват екстра върджин до 180 градуса по Целзий в продължение на 36 часа. Зехтинът се оказва устойчив на „повреда“. При друго проучване ползват зехтин за пържене и отнема цели 24 часа, преди той да се „повреди“ до степен на това да бъде вреден. Така че спокойно ползвайте зехтин и когато готвите, а не само върху салатите си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар