Как правилно да избираме зехтин?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Днес се радваме на огромен избор от марки и няколко вида зехтин

зехтин избор Като се има предвид неговата полезност, добре е да знаем повече.

Зехтинът се получава при пресоване на маслини. Това е доста проста технология. Лошото е, че на пазара има и множество некачествени зехтини, които са извлечени с помощта на химикали или дори се разреждат с по-евтини масла като рапично или соево. По тази причина е изключително важно да избираме истински качествен зехтин. Най-добрият е екстра върджин, който не е подлаган на никаква топлинна преработка, добива се с помощта на природни методи – механично пресоване на маслините, стандартизиран е за чистота и има най-силни аромат и вкус. Неговият вкус се отличава дотолкова, че за някои хора е твърде тежък, но този зехтин е с високо съдържание на фенолни антиоксиданти, които са и основната причина да е толкова полезен.

Все още сме в сезона, когато много българи пътуват до Гърция и Турция. Ако не сте сред тях, поръчайте на приятели, които ще посетят тези две съседни държави, да ви донесат тенекия със зехтин оттам. Би било най-добре, ако успеят да го намерят от производител, което не е невъзможно, при това в близост до българската граница. На всичко отгоре цената ще е по-ниска, отколкото на бутилирания зехтин в нашите магазини.

Virgin olive oil се получава при второто студено пресоване и тъй като също се добива по натурален път, има доста полезни свойства. Той отстъпва на първия обаче по вкусови качества.

Olive oil и Pure olive oil са още по-назад в класацията за полезност и съответно – цена. Обикновено те се получават чрез химикали и след термична обработка.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар