Трябва да прочетете „Смъртта е непотвърден слух” от Костурица!

промоции

Режисьорът, актьор и сценарист Емир Костурица е написал забележителна автобиографична книга!

Този гений, роден на Балканите прави описание на израстването си и реализацията си като творец без да изтъква достойнствата на филмите си. С присъщата си ирония и самоирония дава описание на своето семейство и израстването му по време на социализма. Изпадаме в изблици на смях, когато четем типичните за нас от Балканите псувни.

Времето и епохата не са безличен фон на неговата история. Той разказва за детството си, за титовата Югославия и съжалението му от това, че тя се е разпаднала. Книгата на Костурица изобилства с балканска меланхолия и тъга, заради братоубийствените боричкания между бившите републики. Неговият пиперлив език се откроява при емоционалните разсъждения – забавни диалози, спомени и житейската му философия.

„Прекарахме първия час в училищния двор. Един ученик от горните класове с огромна рижа глава предупреждаваше новите ученици за опасността, която дебне от местните хъшлаци. В училище той беше известен с това, че три пъти бе повтарял трети клас. Неуспехът му се дължеше на тълкуването на думата разлика. Когато го попитали каква е разликата между кокошката и кравата той отговорил:

– Знам какво е кокошка. Известно ми е и какво е крава, но не знам какво значи разлика!”

Книгата ще хареса на всеки, който копнее да разрови още дълбините на балканската душа. Едва ли ще можете да достигнете до дъно и да разберете цялата й същност, но да поровите още с помощта на гения Емир Костурица – това е задължително!

Написах тази книга като отговор на различните интерпретации на моя живот. Бях подложен на остра критика, животът ми се разказваше в таблоидите… Реших, че трябва да оставя един документ, който емоционално и с факти да докаже, че животът ми не е бил такъв, какъвто е описван в жълтата преса. Същността на живота ми, описан в книгата, е една баладично изградена цялост. Това е качество, наследено от родителите ми. Те бяха щастливи, че не станах крадец или криминално проявен. Защото всички от моята улица завършиха по този начин.
Емир Кустурица в интервю пред списание МАХ.

 

 

 

 

Топ 6 на любовните романи, писани до сега!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар