Не робувайте на суеверията: няколко прости трика

Колкото и да си мислим, че ни носят късмет и успех, в суеверията безспорно има огромна доза досада

 

sueverie strah

Те губят време, изискват съсредоточеност и усилия. Освен това имат различни вариации, което означава, че колекцията ви от ритуали може постоянно да набъбва, докато не остане време да се занимавате с нищо друго. Да не говорим, че понякога версиите си противоречат и човек не знае, ако попадне в друга култура, кое е на добър и кое на лош късмет. Ако смятате, че ви е писнало да се съобразявате с тях, пробвайте да се отървете от суеверията.

Тръгнете по изпитания път на логиката

Като за начало дайте си сметка, че суеверията се явяват особен случай на предсказание. Според някои определения суеверието е предсказание, еднакво за всички. Да вземем най-разпространената версия за черните котки, които носят неприятности. Замислете се обаче какво се случва с тези, които си имат черна котка вкъщи. Дали са по-нещастни, по-болни или по-здрави от останалото население на земята? Едва ли. Това означава само едно: само по себе си събитието, което смятаме за знаково, не влече беди – ние сами ги провличаме с вярата си в суеверието.

Най-неприятното обаче е, че да се избавим от суеверията не е никак лесно, тъй като са загнездени дълбоко в подсъзнанието ни. Не може просто да отсечете „Повече няма да им вярвам“ и те да изчезнат от главата ви. Според психолозите има изходи и те са достатъчно прости, пише списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар