Някои от зашеметяващите неща, които ние – българите сме дали на света!

България е нашето отечество и ние я обичаме! Горди сме с хората, които са родени на тази земя и са дали нещо значимо на света!

Днес, на националния ни празник 3 март, нека си припомним с уважение за великите ни сънародници!

Първата автоматична електронно-изчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 г. от Джон Винсент Атанасов – българин.

Прототипът на електронния ръчен часовник или първия напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам е създаден от Петър Петров – българин.

През 1977 г. американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 политат към космоса в търсене на разумен живот. Златният диск на борда съдържа и най-красивата музика на Земята. Сред тях е и българската народна песен “Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска – българка.

Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е проф. Димитър Съселов – българин.

Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 г. от Академик Георги Наджаков – българин.

Главният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3), а също и един от създателите на въздушната възглавница (air bag) е Асен Йорданов – българин.

Цитат от Уикипедия: “The world’s first air bag, meant to ensure the safety of pilots and automobile drivers alike, was designed by Jordanoff in (1957).”

Откривателят на хапчетo анти-бебе, което промени живота на мъжете и жените, е Карл Джераси – евреин с български произход.

Статуята на Леонардо да Винчи, която се намира на входа на международното летище в Рим, е дело на скулптора Асен Пейков – българин.

Лекарството ‘Нивелин’ е създадено през 1956 г. от проф. д-р Димитър Пасков – българин.

Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за супер ефектите на Матрицата, е Георги Боршуков – българин.

Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти най-популярна личност на Италия и 2 пъти музикант на годината е оперната певица Райна Кабаиванска – българка.

Върху опаковката на всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия Д-р Стамен Григоров – българин.

Това е една малка част от постиженията на българи! Ние имаме една славна родина, древна земя с уникална красота и трябва заедно да пазим заветите на нашите силни прадеди!

 

 

Созопол е най-красивият град на юг от Бургас!

b17_0

Share this post:

Recent Posts

Добавете коментар