Колко пъти ще кажете „Наздраве!” за имен ден през януари?

Вижте имената, които ще празнуват и техните светии.

1 януари – Св. Василий Велики

Имен ден имат: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa.

Свети Василий Велики е много почитан философ, писател, учител и християнски мислител, като той е един от вселенските православни учители. Полага основите на християнската благотворителност и е бил надарен с пророчески способности, тъй като е предрекъл кога ще умре.

2 януари – Св. Силвестър

Имен ден имат: Силвестър, Силвия , Гopан, Гopица.

Църквата почита паметта на свети Силвестър – Римски папа, който е кръстил официално император Константин І Велики.

Този празник в народните обичаи е свързан с почистване. По стара традиция се изчиства боклука, който не е изхвърлян от Коледа. Едно време сигурно не са имали толкова боклук, колкото ние сега имаме…

6 януари –Най-големият празник след Рождество Христово е Богоявление!

Имен ден имат: Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Божан, Боян, Йордан, Йорданка.

Според библейската легенда на този ден Йоан Кръстител е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. В този момент небето се отваря и от него слиза Светият дух във вид на гълъб. Чува се гласът на Небесния Отец, който казва „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Така Христос Бог се е появил в своята триединна същност. Има поверие, че в нощта преди този ден небето се отваря и ако в този момент се помолите за нещо, то ще ви се изпълни.

На този ден в православните храмове има празнична служба и след нея свещениците хвърлят кръст във водите на река, езеро или море, а ергените го изваждат. Този, който го извади ще има голям късмет през годината и ще бъде много здрав.

Католиците отбелязват този празник по съвършено различен начин – при тях в центъра на вниманието е поклонението на влъхвите пред Младенеца. Влъхвите са мъдреци, магьосници или крале.

7 януари – Ивановден

На този ден имен ден празнуват: Иван, Иванкa, Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

На този ден православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител. Той е последния пророк от стария завет и е кръстил Исус. Йоан Кръстител е наричан “Предтеча”, защото отивал при хората преди Христос и ги подготвял за неговото раждане.

12 януари – Света мъченица Татяна

На този ден имен ден празнуват: Таня, Татяна.

Света мъченица Татяна пострадала при гонението през 226 г., в четвъртата година от царуването на Александър Север.

17 януари – Антоновден

На този ден имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тони, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Почитаме паметта на Преподобни Антоний Велики, който живял 20 години в пустинята, доживял е до 105 годишна възраст здрав и силен. Участвал е в борбата на църквата с арианската ерес, като е провел открит диспут с еретици в Александрия и ги победил.

18 януари – Атанасовден

На този ден имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася

Православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донасъл световна слава на богослов.

20 януари – Евтимовден (Петльовден)

На този ден имен ден празнуват: Евтим, Евтимий

Църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий.

21 януари

На този ден имен ден празнуват: Агнеса, Максим, Максимилиан

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

Преп. Максим всеотдайно е защитавал чистата православна вяра и е бил верен последовател на Исус.

25 януари

На този ден имен ден празнуват: Григор, Григорий

Свети Григорий Богослов, Назианзин, архиепископ Константинополски е бил голям богослов, писател и поет. Като архиепископ ръководил църквата в Цариград 12 години и се оттеглил в Назианз, където умира в 390 година на 80 годишна възраст.

 

Студът може да ни излекува

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар