Боядисаното яйце крие мистична сила – продължение

алкогард промоция

Сварените боядисани яйца са общоприет символ както на православния, така и на католическия Великден

великденски яйца

И докато в православните традиции на българи, арменци, гърци, сърби и руснаци основният им цвят е червен, то в католическа Полша „писанките“ са много пъстри.

Обяснението е в легенда, според която Дева Мария, за да забавлява малкия Иисус, нашарвала варени яйца. Според друго предание, известно в повечето европейски страни, след Възкресението Мария Магдалена отишла в Рим, за да разкаже на император Тиберий за Христос. За да спази традицията да се поднасят дарове на цезаря, тя му дала яйце и произнесла: „Христос възкръсна!“ Яйцето само почервеняло и така станало символ на Христовата кръв. Оттогава християните започнали да боядисват червени яйца. В православния свят се смята, че червеното яйце символизира кръвта и гроба Христов, а счупването му – отварянето на гроба и възкръсването на Иисус.

В нашата домашна традиция всеки ден от Страстната седмица се отбелязва по особен начин. Първите три дни са отредени за разтребване и почистване на дома, като на чистенето се придава символичен смисъл – прави се за здраве.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за извършване на каквато и да било работа, с изключение на бoядисвaнeтq на яйцата, което се прави или сутрин рано преди изгрев или късно следобед след залез, когато според старинния юдейски календар вече е започнал петъчният ден.

Народът ни казва, че на Разпети петък „пиле не пропява и гнездо не вие“. На този ден не се подхваща работа, ходи се само на черква, а настроението е тъжно, покайно. Козунаците се месят на Велика събота, тогава се приготвят и другите ястия за празничната трапеза на Великден и се носят за освещаване в черквата, пише вестник Всичко за семейството“.

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар